Müftülük yaptığım seksenli yıllarda görevli olarak hacca gitmiştim. Diyanet daha iyi bir hac organizesi için dönüşte bize bir form doldurtmuş, görüşlerimize başvurmuştu. Kısaca o zaman şu tespitte bulunmuştum:
Hacca giden herkesten aynı ücret alınıyor, bu ücretin bir bölümü de sağlık giderlerine ayrılıyor. İstisnalar olabilir; ama hac esnasında sağlık harcamalarının neredeyse tamamına yakını yaşlılara gidiyor, sağlık kuruluşlarını, doktorları onlar meşgul ediyor, ilaçları hep onlar kullanıyor, bu arada bir kere bile hastalanmayan, bir tek hap bile almayan kişi de aynı ücreti ödüyor. Kısacası hacılardan ücret alınırken bu adaletsizlik ve kul hakkının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtmiştim.
Sözü sigaraya getirmek istiyorum. Sigarayla mücadele ederken bakıyorum da “haramdır, mekruhtur” gibi yanlış bir dil kullanıldığı kanaatindeyim. Görebildiğim kadarıyla “harammış, mekruhmuş” diye bırakanlara fazla bir rastlamadım. Böyle demekle sigarayı hafife almıyorum aksine insanlığın müptela olduğu en büyük felaketlerden birisi olarak görüyorum.
Bu bela ile mücadele edilirken sadece içen kişilerin üzerine varıp haramlığını mekruhluğunu ve insan vücuduna verdiği zararları sayarak korkutmanın yanı sıra onlara sigara içmeyenler açısından yaklaşılması, bir de o gözle bakılması gerektiğini düşünüyorum.
Yani bir anlamda sigara içmeyenler ayağa kalkmalı ve haklarını talep etmeli, “Benim günahım nedir?” diye itiraz etmelidir.
Öncelikle sigara içenlerle aynı ortamda bulunmak zorunda kalan herkes bu konuda bir şeyler söylemelidir.
Bu ülkenin en büyük giderlerinden birisi olan sağlık harcamaları konusunda sigara içmeyenler ülkeyle birlikte kendilerinin uğradığı zararları dile getirmelidirler.
Düşünebiliyor musunuz? Siz sigara gibi zararlılardan uzak durmak suretiyle hastaneleri, doktorları meşgul etmediğiniz ve ilaç masrafınız olmadığı halde sizinle aynı sağlık primini ödeyen birilerinin tedavileri, ameliyatları ve ilaçları korkunç rakamlara varacak, olacak şey midir bu?
Sağlık yetkililerince yayınlanan bilgi ve istatistikleri buraya alsak sığmaz. Fakat sadece sigaranın neden olduğu akciğer hastalıları ve kansere yakalananların maliyetleri dudak uçuklatacak rakamlardır.
Sigara içmeyenler cenahından “Bizim günahımız nedir?” diye ciddi bir ses yükselmelidir artık.