“Sigaraya bağlı ölümlerde ciddi artış var”

Türkiye’de sigaraya bağlı ölümlerin arttığına dikkat çeken Yeşilay, sigara kullananların 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde bu bağımlılıklarına son vermelerini istedi.

Türkiye’de sigara kullanımına bağlı hastalıklardan her gün ortalama 300 kişinin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, sigara kullananların ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde bu bağımlılıklarına son vermelerini tavsiye etti.

“Sigarayı bırakmak, hayata yeniden dönmektir”

Sigara bağımlılığının sağlık açısından ciddi tehdit olduğunu dile getiren Aslanbaba, “Aktif ve pasif sigara içiciliği, ölümlere, hastalıklara ve sakatlıklara neden olan psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit eden bir durumdur. Bu nedenle sigara terörünün de durdurulması gerekiyor. İçinde 69 tanesi kanser yapıcı olmak üzere 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle, sigarayı bırakmak, hayata yeniden dönmektir.” dedi.

“Sigara ile ölüm, her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimize atom bombası atılmasına eşit”

Sağlık Bakanlığının sigaraya karşı çok ciddi bir mücadele programı yürüttüğünü belirten Aslanbaba, “2008 yılında Dünya Sağlık Örgütünce küresel tütün salgınıyla mücadele için önerilen ve “MPOWER” olarak kodlanan tedbirler paketinin tamamını uygulayan ilk ülke Türkiye’dir. Buna rağmen, ülkemizde sigaradan hayatını kaybeden insanları örneklerle aktaracak olursak; her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor. Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor, kimse sağ kalmıyor.” diye belirtti.

“Dünyada her yıl 6 milyon kişi ölüyor”

Dünya Sağlık Örgütünün dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan ettiğini dile getiren Aslanbaba, “Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre ‘sigara içmek’ dünya çapında bir problem olup, tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Sigara içme akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Sebep olduğu diğer kanserler, kalp-damar ve solunum hastalıklarıyla birlikte her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir.” ifadelerini kullandı.

“9 Şubat sigarayı bırakmak için bir milat olsun”

Sigara tiryakileri için ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün bir milat olması dileğinde bulunan Aslanbaba, sigara ile vedalaşmak isteyenlerin ilk olarak bu konuda kararlı olması gerektiğini ifade etti. Aslanbaba, “Sigarayı bırakmayı düşünenlerin en kısa zamanda Sigara Bırakma Poliklinikleri’ne başvursunlar. Sağlık Bakanlığımız bu konuda büyük destekler sağlıyor. Gelin siz de bu yıl kendinize büyük bir iyilik yapın ve sigarayla vedalaşın.” şeklinde tavsiyede bulundu. (Ayhan Kaya-İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?