Güneydoğu Anadolu’nun bölgesel özelliğini taşıyan ve el tezgâhlarında dokunan Siirt’in en önemli el sanatlarından “Siirt Battaniyesi” tiftik keçisinden kırkılarak dokunuyor.
Yöresel el sanatların en önemlisi olan Siirt Battaniyesi Türk Standartları Enstitüsü tarafından 1977 yılında tescil edildi.
Tiftik battaniyesinin yapılış serüveni şöyle: Tiftik keçisinden kırkılan tiftikler, yumaklar haline getirilerek satışa çıkarılır. Tiftikler, battaniye esnafı tarafından renklere ve cinslerine göre ayrılır. Tiftiğin beyaz, siyah, kahverengi, sansar ve devetüyü gibi doğal renkleri bulunmaktadır.
Kesilen tiftik kirman ile eğrildikten sonra, elde edilen iplikler, özel tezgâhlarda battaniye olarak dokunur. Dokunan battaniyeler çelik taraklarla vurularak tüylendirilip şekillendirilir.
Yüzyılı aşan bir geçmişe sahip olan Siirt Battaniyesi, başlangıçta sadece abacılıkta kullanılırdı. Daha sonra buna, seccade dokumacılığı da eklenerek devam etmiş ve bugün daha da gelişerek manto, atkı, başlık, turistik heybe, çanta, divan örtüsü, kırlent ve çeşitli süs eşyaları ile adını duyurmuştur.
Türk Standartları Enstitüsü tarafından 1977 yılında tescil edilen Siirt Battaniyesi, özellikle turistik çevrelerde geniş bir pazar imkânına sahip. Siirt Battaniyesi türü ürünler, Başta Amerika olmak üzere dünyanın birçok bölgesine ihraç edilirken, Siirt’e gelen misafirlere saf tiftikten dokunan Siirt Battaniyesini hediye etmek, yüzyıllardır gelenek haline geldi. (Muhammed Dayan İLKHA)