Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün envanterinde bulunan Siirt’teki tarihi Hıdr’ül Ahdar Camii restorasyon çalışmaları sona ermek üzere.
Daha önce “Siirt’te Hıdr’ül Ahdar Camii restorasyonu hâlâ bitirilemedi” başlığıyla gündeme getirdiğimiz haberin ardından yetkililer, Hıdr’ül Ahdar Cami restorasyon çalışmalarına hız verdi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, restorasyon çalışmaları devam eden Hıdr’ül Ahdar Camii’nin Ramazan ayında yeniden ibadete açılacağı belirtildi.
Siirt’in tarihi camilerinden olan Hıdr’ül Ahdar’ın, 12. yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır. Hıdr’ül Ahdar Camii 1929 yılında yeniden onarılmış, minaresi yenilenmiş ve ismi de Cumhuriyet Camii olarak değiştirilmişti. Kimi tarihçilere göre bu caminin tarihinin çok eskilere dayandığı, hatta milattan öncesine kadar bir geçmişinin olduğu belirtiliyor.
Bu caminin içerisinde Hz. İsa’nın havarilerinden Yahova’nın mezarı olduğu iddia edilse de bununla ilgili bir bilgi ve kalıntıya rastlanmamıştı. Aynı zamanda caminin bitişiğinde bulunan Sûk’ul Ayn Çeşmesi’nin de Selçuklu döneminde yapıldığı biliniyor.
Hıdr’ül Ahdar Camii Restorasyon çalışmasıyla ilgili açıklamada bulunan Bitlis Vakıflar Bölge Müdürü Sait Sancak, caminin içerisindeki 90 santimetrelik dolguyu boşalttıklarını ve caminin asıl taban seviyesine indirildiğini ifade etti.
Camiyi Ramazan ayında ibadete açmayı hedeflediklerini ifade eden Sancar, "Caminin arka tarafında daha önce yapılan dolgular boşaltıldı. Caminin doğu yönünde bulunan ve kapatılan pencereler ortaya çıktı ve bunlar inşallah açılacak. Bu şekilde caminin hava sirkülasyonu da sağlanarak nemden arındırılacak. Caminin kıble tarafında boydan boya drenaj yapıldı. Burası çok nem alıyordu. Nem oranının minimize edilmesi için çalışmalar yapıldı." dedi.
İLKHA