Arıların, bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları, "güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip olduğu" olmasından dolayı son dönemde yoğun talep gören polen, arıcılar için gelir kaynağı haline geldi.
Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Cevizlik köyünde düzenlenen polen hasadına Şirvan kaymakamı Memiş İnan, Siirt Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Şirvan ilçe Tarım ve Orman Müdürü Furkan Özüak, Teknik personel ve arıcılar katıldı.
Arıcılık mesleğini babasından devralan Mehdi Şalk, 4-5 yıl önce balın yanında ek bir gelir kaynağı nasıl elde edebilirim? Düşüncesiyle polen üretimi yapmaya karar verdiğini kaydetti.
Arıcılara polen üretimi yapmalarını tavsiye ediyorum
Tarım ve Orman Müdürlüğünden büyük destek gördüğünü dile getiren Şalk, bu işi yapmak isteyen arıcıların, Polen tuzaklı kovanlar kullanarak ek gelir sahibi olabileceklerine dikkat çekti.
Şalk, “Daha önceden kovanlarım polen tuzaklı değildi, polen tuzaklı kovan temin ettim, şimdi ise bütün arı kovanlarım polen tuzaklı oldu, Şirvan merkezde ve Cevizli köyünde kovanlarımız mevcut 15 gün arayla polen topluyoruz. Bu bizim için ikinci bir gelir kaynağı oldu. Bal üretimi yapan arıcılara polen üretimi yapmalarını tavsiye ediyorum.” dedi.
Sezon iyi geçerse 100 kilograma yakın bir hasat yapacağız
“Polen bizim için ikinci bir üründür, biz daha çok gelirimizi bal üretiminden elde ediyoruz.” diyen Şalk, “Balımız, ağırlıklı olarak Geven balıdır ve oldukça kalitelidir. Şuanda bal akışı iyi bir seviyede değil ama polenimiz çok şükür iyi, Sezon iyi geçerse 100 kilograma yakın bir hasat yapacağız, hasat, seneden seneye değişkenlik gösterebilir bu floranın iyi oluşuna bağlı, poleni topladıktan sonra elekten geçiriyoruz, içinde arı kırıntıları ve karınca olabiliyor. Daha sonra derin dondurucuda bekletip son baharda bal sezonu başladığında satışa sunuyoruz. Geçen sene birinci kalite balı 150 TL civarında sattık.” diye konuştu.
Şirvan’da 200’ün üzerinde arılık yapan çiftçinin bulunduğunu ve geçen yıl GAP projesi kapsamında yeni arıcılık yapacak çiftçilere 12’şer kovan verildiğini belirten Şirvan Kaymakamı Memiş İnan, yeni arıcılık yapan çiftçilere 600’e yakın kovan dağıtıklarını kaydetti.
Üretim yapmak isteyen çiftçilere polen tuzağı konusunda destek olmaya hazırız
Tarım Bakanının başlattığı dijital pazar sayesinde Şirvan balı ve polenini bu pazar üzerinden bütün dünyaya tanıtmayı hedeflediğini aktaran İnan, “Şirvan balı ve polenini bir marka haline getirmek istediğini kaydetti.
İnan, “Bu gün burada polen hasadı yapmak için bulunmaktayız. Burada üretilen polenin tadı ve rengi çok güzel, bal üretiminde rekolteyi yükseltmek istiyoruz ama bunu yanında polen üretiminde de ciddi çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu şekilde üretim yapmak isteyen çiftçi kardeşlerimiz olursa polen tuzağı konusunda destek olmaya hazırız. Polen üretimini Şirvan’la özdeşleştirmek istiyoruz. Diğer arıcılarımız da polen tuzağı kurmuşlar, bu sayıyı arttırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Siirt genelinde yaklaşık bin 450 ton bal üretildiğine dikkat çeken Tarım Ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Şirvan ilçesinde 15 bin, Cevizlik Köyünde ise yaklaşık bin kovan ile çiftçilerin üretim yaptığını kaydetti.
Ekonomik anlamda Şirvan bölgesinde ilk defa polen hasadı gerçekleştirildi
Son dönemlerde Cevizlik köyü arıcıları yeniliklere açık bir şekilde polen tuzaklı kovanlarda üretime başladıklarını dile getiren Demirhan, “Bu arıcılarınız için yeni bir üretim ve ekonomik bir üründür, Şirvan ilçemizin coğrafyasından dolayı polen ve bal hasadı yönünden oldukça avantajlı bir konumdadır. Farklı rakımlardan dolayı yılda iki kez hasat yapılabilmektedir. Bu hasat Temmuz’un sonlarına kadar sürebilmektedir.” dedi.
Neden Cevizlik markası adı adıyla bir polen markamız olmasın?
İklime göre yılda bir kovandan yarım ile 2 kiloya kadar polen elde edilebildiğine dikkat çeken Demirhan, “Bu gün ekonomik anlamda Şirvan bölgesinde ilk defa polen hasadı gerçekleştiriliyor. Diğer arıcılarımıza da örnek teşkil etmesini diliyoruz. Balın yanında yeni bir ürün olarak polen, kendi hanelerine ekonomik anlamda katkı sağlayacak. Bundan sonra markalaşma yoluna gitmeyi hedefliyor ve neden Cevizlik markası adı adıyla bir polen markamız olmasın? Sorusunu dile getirdi.
İLKHA