Siirtli eczacılar: Zamanında önlem alınmadığı için maskeler kara borsacıların eline düştü

​Ecza depolarında maske bulunmadığını belirten eczacılar, devletin denetim yapmakta geciktiğini iddia etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamanın ardından, Corona virüsüne karşı önlem almak isteyen vatandaş soluğu eczanelerde aldı.

Eczanelerde bulunan maskeler bu nedenle kısa sürede tükendi.

Ecza depolarında dahi maske bulunmadığını belirten eczacılar, devletin denetim yapmakta geciktiğini iddia etti.

Türkiye'deki ilk Corona virüs vakasının görülmesinin ardından, maske ve hijyen için gerekli olan el dezenfektanı ve kolonya satışlarında artış yaşandı. 

Bu nedenle virüsten korunmak için kullanılması önerilen dezenfektan ve tıbbi maskeler karaborsaya düştü.

"Sağlık Bakanlığı ve Valilik devreye girip fiyatları belirlemeli"

Salgının başladığı ilk dönemde vatandaşların maske bulmakta sıkıntı yaşadığını belirten eczacılardan Burak Cezlan, daha sonraları ise dezenfektan, kolonya ve bütün hijyen malzemelerinde aynı sıkıntının yaşandığına dikkat çekti.

Cezlan, "Maske bulamıyoruz, bulabilirsekte çok yüksek fiyatlara bulabiliyoruz. Yüksek fiyatlara aldığımız zaman maliyetine bile verirsek insanların gözünde biz, fiyatı yükseltmiş gibi olacağımız için onu da alamıyoruz. En son hastaya ulaştıracak kişi ben olduğum için müşteriler fiyatın benim tarafımdan yükseltildiğini sanacak. Bundan dolayı yüksek fiyatlara ürün almıyoruz. Şu an çok büyük bir sıkıntı var, dezenfektan da aynı şekilde, 20 TL'lik dezenfektana 120 TL istiyorlar. 10 kuruşluk bir maskeye 4-5 TL istiyorlar tane bazında konuşuyorum zaten kutu bazında çok uçmuş durumda bu rakamlar. Hani ona da razı olanlar var ama bu sefer de stoklarda yok. Sağlık Bakanlığı, Valilik ve bu tür kurumların bu işe el atmaları lazım. Maske ve dezenfektanlar için bir fiyat belirlenmesi, bu fiyatın üstüne satacak her kişiye de bir şikâyet yolu açılmalı, bari işler rahat yürüsün de halk rahatlasın ama paniğe gerek yok. Kişisel hijyen, basit bir sabunla bile yapılsa her şeyden daha önemlidir." dedi.

"Müşterilerimize maskeleri 50 kuruşa, hatta ücretsiz veriyorduk"

Vatandaşlarda aşırı bir maske talebi olduğunu ve firmalardan maske temininde zorlandıklarını ifade eden Fatih Kılıçer, "Firmalar çok uçuk bir fiyat istiyorlar, belki yanlış olabilir ama eczanem için son zamanlarda maske alımı yapmadım." dedi.

Kılıçer, "Elimizdeki stoklar bittikten sonra aşırı fiyat yükselmesinden dolayı alım yapmadık. Corona virüsü olayından önce müşterilerimize maskeleri 50 kuruşa, hatta ücretsiz veriyorduk. Fakat son zamanlarda bize gelişi aşırı pahalı olduğu için biz de o şekil veremiyoruz. Maalesef en basit 25-50 kuruşa sattığımız maskelerin bize gelişi 5- 5,50 TL bu şekilde bizimde 6- 6,50 TL'ye satmamız gerekiyor. Bu da çok uçuk bir rakam, eczacılar olarak biz, bunu kabul etmiyoruz. Fakat depolardan ve firmalardan fiyatlar bu yönden gelmekte.  4-5 sene önce bir domuz gribi vakası vardı, aslında bu hastalık daha hafif bir vakaydı. Temizliğimize dikkat ettikten sonra hastalığa kolay kolay yakalanmayız. Her birey temizliğe kendinden başlayacak, kendi evinden, iş yerinden başlarsa inşallah bir şey olmaz. Benim düşüncem bu salgının önünü ancak denetim yaparak geçilebilir. Sağlık Müdürlüğü maske ve dezenfektanları ücretsiz olarak dağıtması lazımdı. Çünkü maske çok külfetli bir ürün değil, bu şekilde fırsatçıların önü de kapatmış olur." diye konuştu.

"Fiyatlar bir anda yüzde 300-400'lere kadar yükseldi"

Virüsün ilk çıktığı günlerde kara borsacıların firmaların elinde bulunan stoklardaki bütün ürünleri alıp Çin ve Avrupa ülkelerine gönderdiğini belirten Erol Efe, devletin gerekli denetimleri yapamadığından dolayı fiyatlarda yüzde 300-400 civarında artış olduğuna dikkat çekti.

Daha önce bedavaya verdiğimiz maskeleri 4-5 TL'ye satmaya başladıklarını ifade eden Erol Efe, "işin aksi tarafı şu an kendimiz maske tedarik edemiyoruz. Bulduğumuz maskeleri de 4 TL'den alıyoruz. Mecburen biz de bir lira üstüne ekleyerek satmamız gerekiyor ki eczanemizin bir karı olsun ama talep çok olunca yetiştiremiyoruz. Fiyatlar bir anda yüzde 300-400'lere kadar yükseldi. Dezenfektanlarda, kolonyalar da aynı şekilde. 2-3 TL'ye sattığımız kolonya, şu anda 20 TL oldu. Bu durumda vatandaş mağdur oluyor. Bu konuda devletin en başından itibaren bir önlem alması gerekiyordu. Tedarikçilerin daha doğrusu üreticilerin bir araya gelip belli bir fiyat belirlemesi gerekiyordu. Burada da eczaneler suçlanıyor bazen,  niye eczaneler fahiş fiyata satış yapıyor? Bu konuda da eczanelerin bir suçu yok." diye konuştu.

"Kara borsacılar Türkiye'de stok bırakmadılar"

Devletin maskeler konusunda herhangi bir önlem aldığını düşünmediğini ve her ne kadar denetimler artacak dense de geç kalındığını dile getiren Efe, hastalığın çıktığı ilk haftalarda bu önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Efe, "Bizim 3 liraya aldığımız bir ürünü mecbur 50 kuruş üstüne ekleyip satmamız gerekiyor. Vatandaş, niye bu kadar pahalı satıyorsunuz? Biz, pahalı aldığımız için sıkıntı oluyor.  Biz de açıkçası ürünü almak istemiyoruz. 3 liraya aldığımız maskeyi yarın virüs geçti, hastalık bitti derler ürünler elimizde patlayabilir. Açıkçası piyasaya da girmek istemiyoruz. Vatandaşlar, Özellikle dezenfektan istiyorlar oda yok. Bulduğumuz dezenfektanların litresi eskiden 20 liraya alırken şu anda ise 80 liraya alıyoruz. Salgından önce ürünlerin çoğunu Çin'e, Avrupa ülkelerine, yurt dışına gitti." şeklinde konuştu.

İLKHA














İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siirt Haberleri

Çemêkarê Yaylası'nda karakovan bal hasadı yapıldı
Umut Kervanı lösemili çocuğun hayalini gerçekleştirdi
Siirt'te kronik yara ve diyabetik ayak bakım polikliniği hizmete girdi
Suriye uyruklu 2 PKK elemanı yakalandı
Siirt'te "Emniyet Kemeri Uygulaması" gerçekleştirildi