Siirt'te alternatif ürün olarak ekilen patateste ilk hasat

Siirt'te çiftçilere farklı ürün alternatifi sunmak amacıyla kalkınma projeleri hazırlayan Siirt Üniversitesi, 45 dönümlük tarlada ekilen patatesten olumlu sonuç alarak ilk hasadını gerçekleştirdi.

Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından 40 dekarlık alanda ilk kez ekilen ve Siirt iklimine de uygun olan "Olivino" isimli sertifikalı çeşit kullanılarak yapılan üretimde, dekardan 4 ton, toplam da ise 160 ton rekolte bekleniyor.

Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen denemelerden Siirt'in iklimine uygun patates ekiminde olumlu sonuç aldıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Murat Erman, çiftçilere alternatif ürün sunmak adına birçok çalışma gerçekleştirdiklerini ve ülkede yaşanan patates üretimiyle ilgili yaşanan sıkıntılardan da yola çıkarak 45 dönümde ekilen patatesin hasadına başlandığını söyledi.

"Hedefimiz patatesi bir seçenek olarak çiftçilerimizin önüne sunmaktır"

"Olivino" isimli sertifikalı çeşit kullanılarak gerçekleştirilen üretimde, çok güzel bir sonuç elde edildiğini belirten Erman, “Olivino isimli sertifikalı çeşit kullanılarak gerçekleştirilen üretimde bugün hasat etme faaliyeti başladı. Üniversitemizin altyapı ve döner sermaye imkânlarıyla patates hasadını gerçekleştiriyoruz. Bundan beklentimiz çiftçiler için bölgesel kalkınma kapsamında alternatif bir ürün olarak patatesi bir seçenek olarak çiftçilerimizin önüne sunmaktır. Çiftçilerimiz patates yetiştirmeleri durumunda elde edecekleri gelirin diğer ürünlerle mukayese edildiğinde daha yüksek olduğunu kendileri de göreceklerdir. Bu çerçevede özellikle tarım alanlarımızın daha randımanlı değerlendirilmesi, ekim nöbetine alternatif bir bitki oluşturması ve insan beslenmesinde patatesin bir mineral deposu olması hasebiyle ilimizde bu ürünün üreticilerle tanıştırılması bu çalışmayla hedeflenmiş bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

Hasat makinesiyle toprak üzerine çıkarılan patateslerin işçiler marifetiyle toplanıp torbalandığını ve bu şekilde satışa sunulacağını ifade eden Erman, "Bundan sonraki süreç içerisinde üniversitemizin arazilerinde 45 dönümlük alanı daha da büyütmek suretiyle üniversitemizde farklı tarımsal uygulamalar yapmak suretiyle patates dikim alanlarını genişletmeyi düşünmekteyiz." dedi.

"Patates üreticilerimiz için alternatif bir ürün"

Yapılan denemelerin bölgede patatesin başarıyla yetiştirilebileceğini gösterdiğini kaydeden Erman, "Tarım alanlarında özellikle sulama imkânlarının olduğu yerler için patates düşünülmektedir. Kuru tarım alanlarında patates yetiştiriciliği söz konusu olmamaktadır. Dolayısıyla sulama imkânı olan ve toprak koşulları patates için elverişli olan çiftçilerimizin rahatlıkla yetiştirebileceği, çok rahat pazar bulabilecekleri ve hasadını makineyle gerçekleştirebilecekleri bir ürün olması aslında patatesin üreticilerimiz için net bir alternatif ürün olmasını ortaya koymaktadır." ifadelerini kullandı.

İLKHA