Siirt’te geciken pamuk hasadına başlandı

Siirt’te yaşanan yağışlardan dolayı geciken pamuk hasadına katılan Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Sabri Tan, pamuk üretimini teşvik etmek için desteklemelerin arttırıldığını ifade etti.

Siirt merkeze bağlı Pınarca köyünde pamuk hasadına katılan Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Sabri Tan, Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Abdusselam Ertaş, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri ve çiftçilerle beraber yılın ilk pamuk hasadı yapıldı.

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Sabri Tan, 2018 yılında destekleme fiyatlarındaki artış ve havza bazlı üretim modeli kapsamında önemli girdilerde mazot ve gübre destekleme ücretlerinde yapılan iyileştirmelerin, çiftçileri yeniden pamuğa yönelmesini sağladığını ifade etti.

"Pamuk ekim alanlarını arttırmayı hedefliyoruz"

Daha önceki yıllarda kentte geniş alanlarda üretimi yapılan pamuk ekiminin, çeşitli sebeplerden dolayı terk edildiğini söyleyen Tan, "Pınarca köyünde yaklaşık 900 dönümlük bir hasat gerçekleştirilirken, Kurtalan ve Siirt’te 2 bin 500 dekarlık pamuk dikili alanı bulunmakta. Son zamanlarda Bakanlığımız tarafından pamuk ekimini teşvik etmek için 44 TL gübre ve mazot desteği sunulmaktadır. Fark ödemesi şeklinde de kilogram başına 80 kuruş gibi bir destek verilmektedir. İlimiz coğrafi koşullar bakımında pamuk ekimine müsait bir bölgedir. Geçmiş yıllarda pamuk ekim alanlarında azalma olmasına rağmen, yeni çeşitlerimiz ve Bakanlığımızın teşvikleriyle pamuk ekim alanlarını arttırmayı hedefliyoruz. Bu günkü pamuk hasadının ilimize, çiftçimize hayırlı, bol bereketli mahsuller getirmesini temenni ediyorum." ifadelerini kullandı 

"Ürün zarar eşiğine gelmediği sürece ilaç kullanmayı önermiyoruz"

Pamuğun ekilişinden hasadına kadar çiftçilerin yanında olduklarını belirten Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Abdusselam Ertaş, ise şunları söyledi: "Zaman zaman teknik elemanlarımızla hastalık ve zararlılar konusunda üreticilerimize her türlü desteği sunmak için arazideyiz. Zaman zaman arazileri kontrole geliyoruz ve hastalıkları tespit ettiğimiz zaman çiftçilerimize uygulayacakları ilacı tavsiye ediyoruz. Ürün zarar eşiğine gelmediği sürece ilaç kullanmayı önermiyoruz, çünkü gerek çevre gerek yer altı sularının kirlenmemesi için kimyasal ilaçları fazla önermemekteyiz."

14 yıldan bu yana pamuk üreticiliği yapan çiftçilerden Ferman Uras, yağışlardan dolayı pamuk hasadına geç başladıklarını bu nedenden ötürü verimin düştüğünü belirterek, yaptığı işten memnun olduğunu ifade etti.

Uras, "Bu sene 500-600 kilogram gibi bir hasat gerçekleştirdik. Eğer yağmurdan dolayı bir gecikme yaşanmasaydı 750 kilogram civarında bir hasadımız olacaktı; ama yağmurdan dolayı verim daha düşük oldu. Eskiden pamuk işinde 50-60 işçi çalıştırırken şimdi ise bu işi makine yapıyor. Sadece 4 işçi sulama amaçlı çalışıyor ve başka işçiye gerek duymuyoruz." şeklinde konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siirt Haberleri

Çemêkarê Yaylası'nda karakovan bal hasadı yapıldı
Umut Kervanı lösemili çocuğun hayalini gerçekleştirdi
Siirt'te kronik yara ve diyabetik ayak bakım polikliniği hizmete girdi
Suriye uyruklu 2 PKK elemanı yakalandı
Siirt'te "Emniyet Kemeri Uygulaması" gerçekleştirildi