Siirt'te Kadın çiftçiler projesi hayata geçirildi

Siirt'te Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ilk defa "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayın Projesi" hayata geçirildi.

Siirt'te Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayın Projesi" kapsamında "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" düzenlendi.

Siirt merkez ilçede düzenlenen ikinci etap girişimcilik eğitimi açılış programına Siirt Vali Vekili Zihni Yıldızhan, Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Erdoğan Atabay, Dicle Kalkınma Ajansından Uzman Nilüfer Baş, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İdarecileri, teknik personeller ve eğitimden faydalanacak kadın girişimciler katıldı.

Program sonrası açıklamalarda bulunan Siirt Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 4 yıldır uygulandığını, Siirt’te bu projenin ilk defa uygulandığını belirti.

"Tarımda Kadın Girişimciliğin Güçlendirilmesi" projesinin Türkiye’nin 17 ilinde uygulanacağını aktaran Demirhan, "Burada neyi amaçlıyoruz? Kadın girişimci, çiftçi ve üreticilerimizin toplumda, istihdamda yer almasını ve kendilerinde olan ama toplumla paylaşamadıkları projelerini toplumda paylaşmalarını hedefliyoruz. Çok güzel projelerimiz var. Siirt ili olarak bu kadar istek olacağını bilmiyorduk. Biz de çok heyecanlandık ve bu kadar kadın girişimcimizin bu konuya ilgi göstermesi bizleri de heyecanlandırmış ve ilerisi için umutlandırmıştır." dedi.

"Kadın çiftçilerimizin yaptığı projeler hayata geçirilmek için desteklenecek"

"Kadın çiftçilerimizde çok güzel fikirler ve projeler var." diyen Demirhan, "Siirt genelinde yaklaşık 75 kadın çiftçimiz KOSGEP ve İŞKUR işbirliği ile öncelikle bir girişimcilik kursu,  sonrasında proje hazırlama eğitimi ve ardından da hazırlanacak projelerin değerlendirilmesi aşamasına geçeceğiz. İlimizden belirlenecek projeler Türkiye’nin 17 iliyle birlikte yarışacak ve bunlar proje pazarında tanıtılacaklar. Burada bakanlığımızın verdiği çeşitli ödüller olacak. Ayrıyeten Siirt Valiliği ve İl Müdürlüğünün belirleyeceği ödüllerle kadın üreticilerimiz desteklenecek. Bunu sadece eğitimle de sınırlamıyoruz ve kadın çiftçilerimizin yaptığı projeler ilerde çeşitli kaynaklarla mutlaka hayata geçirilmek için çeşitli yollar denenecek ve desteklenecektir." ifadelerini kullandı.

"Kendi ilimde kendi yetiştirdiğim narımın reçelini yapacağım"

Siirt’in Bayraktepe köyünde ikamet eden ve bahçede yetiştirilen nar meyvesinden reçel üretmeyi proje haline getirdiğini belirten Şükriye Özbey, "Tarımda Kadın Girişimciliğin Güçlendirilmesi Projesi Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından köyümüzün muhtarı aracılığı ile bizlere sunuldu. Bizler bu projeyi çok beğendik ve kendi projemizi yapacağız. Tüketen değil üreten bir birey olacağız. Genç kadın projesinden bütün kadınlara bir proje hazırlanılması istendi. Benim de buna dair bir projem var. Siirt’te kendi narımı 3 yılda üretmek ve ürettiğim narın reçelini yapmak istiyorum. Biraz araştırma yaptım ve Siirt’te bir ilk olacak çünkü nardan reçel üreten hiç kimse bulunmuyor. Kendi ilimde kendi narımın reçelini yapacağım. Şu anda 6-7 ağaçlık küçük bir bahçede nar yetiştiriyorum ama bu bahçeyi büyütüp nar, üretim yapacağım. Yakında Siirt, 10 kadın arasında Van’da düzenlenecek bir yarışmaya katılacağım. Projeme güveniyorum, hedefim büyük." ifadelerini kullandı.

"Kendi çiftliğimi kurup aileme destek olmak istiyorum"

Projeye Siirt merkezden katıldığını belirten Fatma Özevin, "Bir kız ve bir erkek olmak üzere iki çocuğum bulunuyor. 2 yıllık gıda teknikerliğini mezunuyum fakat bir türlü atanamadım. Ben de Tarım ve Orman Müdürlüğünün 'Tarımda Kadın Girişimciliğin Güçlendirilmesi Projesine' başvuruda bulundum. Ben, hayvancılık işi ile daha önceleri uğraşmadım ama kayın pederim ve eşim hayvancılık yapıyor. Kendi çiftliğimi kurup hayvancılık yapmak ve aileme destek olmak istiyorum. Tarım ve Orman Müdürlüğünün bizlere sağladığı avantajlarla bu programa katılım sağladık. İnşallah küçükbaş hayvancılık üzerinden işimizi büyüteceğiz." diye konuştu.

"Bıtım sabununa güzel kokular katarak piyasaya sunmak istiyorum"

Siirt’te doğal yöntemlerle yapılan ve büyük bir değere sahip olan Bıtım sabunu ve menengiç kahvesi projesi üzerinden programa katıldığını dile getiren Mukadder Kayar, "Hem kendime hem de çevreme katkı sağlamak istiyorum. İnşallah hazırladığım proje onaylanır. Birçok zorluklarla karşılaştım ve çocuklarımla kurslara katılarak bu aşamaya geldim, inşallah boşa gitmez. Bıtım sabununun bizim aileden birçok insan üretimini yapıyor fakat kokusu güzel olmadığı için ben sabuna güzel kokular katarak piyasaya sunmak istiyorum. Biliyorsunuz şampuanlarda çok katkı maddesi kullanılıyor. Ben ise şampuan yerine hem faydalı olan hem de Siirt’e has bir sabun olan Bıtım sabununu marka haline getirip yabancı ülkelere ihraç etmeyi hedefliyorum. Bu zamanda aile katkısı çok önemli, bizlere sunulan bu proje de hoşuma gitti ve katılmak istedim." şeklinde konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siirt Haberleri

Çemêkarê Yaylası'nda karakovan bal hasadı yapıldı
Umut Kervanı lösemili çocuğun hayalini gerçekleştirdi
Siirt'te kronik yara ve diyabetik ayak bakım polikliniği hizmete girdi
Suriye uyruklu 2 PKK elemanı yakalandı
Siirt'te "Emniyet Kemeri Uygulaması" gerçekleştirildi