Siirt'te verim kaybına sebep olan tozlayıcılar üzerine çalışmalar yapılıyor

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Fıstıkçılık Birimi teknik elemanları tarafından, fıstık bahçelerindeki tozlayıcı uyumu kontrol edilerek eksik olan veya uygun olmayan Siirt fıstığı erkek ağaçları üzerinde aşılama projesi başlatılacak.

Siirt genelinde fıstık ağaçlarında çiçeklenme döneminin genel olarak nisan ayı itibariyle başladığını belirten Fıstıkçılık Birimi, konuyla alakalı bilgilendirmelerde bulundu.

"İdeal olan 10-12 dişi fıstık ağacı için bir erkek ağaç önerilmektedir"

Fıstıkçılık Birimi'nden yapılan bilgilendirmede, "Teknik elemanlarımız bu ay içerisinde fıstık bahçelerini ziyaret ederek fıstığın çiçek tomurcuğu olan karagözleri, dişi-erkek çiçeklerin uyum kontrollerini gerçekleştirmektedirler. Bu kontrollerde Siirt fıstığı erkek ve dişi çiçeklerinin ayrı ayrı ağaçlar üzerinde bulunması sebebiyle bahçedeki erkek ve dişi ağaç sayılarına bakılmakta, ideal olan 10-12 dişi ağaç için bir erkek ağaç önerilmektedir. Siirt Fıstığı, dişi ve erkek çiçeklerde yapılan uyum kontrolleriyle bu durum gözlemlenmekte ve üreticilerimize bilgi verilmektedir." ifadelerine yer verildi.

Erkek tozlayıcı sayısının az olması ya da dişi ağaçlarla aynı döneme denk gelmeyen çiçeklenme süreleri bahçelerde boş fıstık tane oranının artmasına ve büyük oranda verim kaybına neden olduğuna dikkat çeken Fıtıkçılık Birimi, şu hususlara dikkat çekti:

"Birimimiz tarafından yapılan bahçe kontrolleri ile üreticilerimize bahçelerinde bulunması gereken tozlayıcı sayısı, uygun tozlayıcı çeşitleri hakkında bilgiler verilmektedir. Yapılan alan çalışmaları ile ilimiz için bölgelere göre en uygun tozlayıcılar tespit edilecek, eksik olan veya uygun olmayan Siirt fıstığı erkek ağaçları üzerinde aşılama projesi başlatılacaktır."






İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi