YKS'ye ilk kez giren adaylar, sınav barajının düşürülmesi ve sınav süresinin uzatılmasından dolayı memnun olduklarını ifade ederken, sınava ikinci kez girecek olan adaylar ise rakiplerinin arttığını ve bu şekilde ilk kez sınava girecek adaylar için üniversite kapılarının açıldığına dikkat çektiler.
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) Türkiye genelinde olduğu gibi Siirt'te de yoğun bir katılımla düzenlendi.
Kentte YKS öncesi Covid-19'a karşı dezenfeksiyon işlemlerinin yapıldığı okullarda tedbirler en üst düzeyde alındı.
YKS öncesi kent merkezi ve ilçelerdeki okullarda belediyeler aracılığıyla temizlik ve dezenfekte çalışması yapıldı.
Sınav için alınan önlemler kapsamında, okul ve sınav merkezlerinin girişlerindeki masalara maske ve dezenfektan konuldu. Sınıflarda sıralar sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde dizildi. Çocuklarının sınav heyecanına ortak olmak isteyen aileler ise okul dışındaki ağaç gölgesinin altında çocuklarının sınavdan çıkmasını bekledi.
Saat 10.15'te sınavın başlamasıyla adaylar içeride ter dökerken aileler ise dışarıda heyecanla bekleyişe geçti.
"Pandemi sürecinde psikolojimiz çok kötü etkiledi ve çalışamadık"
Pandemi sürecinin psikolojisini çok kötü etkilediğini, bu yüzden de çalışamadığını belirten Hediye Elçiçek, "Hep evdeydik, dershane ve okul olmadığı için de nereden çalışacağımızı bilmiyorduk." dedi.
Sadece internet üzerinden izlediği videolarla çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Elçiçek, "Bu süreç bizleri kötü etkiledi. Ben sınavın ertelenmesini istiyordum ama öne alınması bizim için çok kötü oldu, daha iyi çalışabilirdik. Yine de sınav soruları geçen seneye göre kolaydı." şeklinde konuştu.
"Şebeke sıkıntısı nedeni ile uzaktan eğitimden faydalanamadım"
Bulunduğu yerde şebeke sıkıntısı nedeni ile uzaktan eğitimden faydalanamadığını dile getiren Ahmet Batur, bu nedenle sınava hazırlanamadığını kaydetti.
"Maskelerle sınava girmek bizim için zordu ve oldukça sıcaktı. Bayağı bir sıkıntı çektik, klimalar da çalışmıyordu." diyen Batur, "Pandemi sürecinde hiçbir şekilde çalışamadık. Uzaktan eğitim alamadım, alabilenler olmuştur ama ben alamadım. Bu benim YKS'ye ikinci girişim. Sınav ertelenseydi iyi olur muydu? Benim için olurdu, belki de daha iyi çalışırdım." dedi.
"Barajın düşürülmesi, çalışan öğrenciler için kötü oldu, çünkü rakipleri çoğaldı"
"Sınavın ertelenmemesi pek zoruma gitmedi ama barajın düşürülmesi, çalışan öğrenciler için kötü oldu." diyen Batur, "Çünkü rakipleri çoğaldı ve bu, çalışan öğrencilere biraz haksızlık gibi oldu. Yeni sınava giren öğrenciler için ise üniversite giriş imkânları daha da yükselmiş oldu." ifadelerini kullandı.
"Barajın düşürülmesi ve sınav süresinin uzatılmasından dolayı mutlu olduk"
YKS'nin salgından dolayı biraz sıkıntılı geçtiğini ve bu süreçte fazla çalışamadığını ifade eden Oktay Gürhan, "Eğitim kurumlarının kapalı olması nedeniyle kendi imkânlarımızla evde çalıştık. Sınav süresi uzatıldığı için çok mutlu olduk. Bu bize oldukça zaman kazandırdı ve barajın düşürülmesinden dolayı da çok mutluyuz. Sınav benim için iyi geçti. Türkçe iyiydi ama Matematik biraz zordu. Yapabildiğimizi yaptık, bakalım hayırlısı neyse o olsun." diye konuştu.
"Pandemi sürecinin ne kadar süreceği belli olmadığından sınavın erken yapılması iyi oldu"
Çocuklarının pandemi sürecinden etkilendiklerini ama çalışmak için bol bol vakitlerinin olduğunu ve bunu da iyi değerlendirdiklerini ifade eden öğrenci velilerden Refik Göktaş ve Alaattin Malat, pandemi sürecinin nasıl geçeceğini ve sürecin ne kadar uzayacağını bilmedikleri için sınavın erken yapılmasının doğru olduğunu belirterek hayırlara vesile olması temennisinde bulundular.
İLKHA