Siirt’te Alkumru ile Kirazlık Barajı kapaklarının açılması sonucu nehir kenarında piknik yaparken sulara kapılarak ölen 6 kişi ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporundaönce santral yöneticileri, sahipleri ve yetkilileri sonra ise Valilik ve Belediye kusurlu bulundu.
Siirt'te bulunan Botan Nehri üzerine kurulan Alkumru ile Kirazlık Barajı kapaklarının 25 Ağustos 2014 tarihinde açılması sonucu nehir kenarında piknik yaparken baraj sularına kapılarak ölen Semanur Parlaküşer, Osman Parlaküşer, Betül Parlaküşer, Seval Parlaküşer, Ahmet Dante ve Fikret Dante ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı. Bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan ve 6 sayfadan oluşan raporda, olay günü saat 16.00'da Alkumru Barajı'na üretime başlanması için TEİAŞ Genel Müdürlüğü'ne bağlı pmum.gov.tr adresinden acil bilgi alındığı, Elazığ Yük-Dağıtım Merkezi'ni arayarak durumu teyit ettirildiği ve siren sisteminin devreye girmesi için ilgili sisteme mesaj gönderildiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:
"Mesajın alındığı ve sistemin devreye girerek sirenlerin çalındığı hususu mesaj olarak iletilince üretime başlanmıştır. Saat 18.00'de boğulma olayının vuku bulduğu iletilince önce 1. gurup üretim durdurulmuş, 5 dakika sonra da 2. gurup üretim durdurulmuştur. Enerji üretim talimatının alınmasıyla saniyede 300 m3 su salınmış olması nedeniyle su miktarının 21 kat artması ile olay yerinde su seviyesinin anlık yükselmesi ile nehirde yüzen, piknik yapan vatandaşların boğulmasına neden olunmuştur."
Bilirkişi tarafından hazırlanan 6 sayfalık raporda, incelemeler sonucunda tespit edilen eksikleri ise şöyle sıralandı:
EKSİKLİKLER
Nehir havzasında çeşitli yerlerde güvenlik levhalarının olduğu ancak yeterli sayıda olmadığı. Halkı uyarmak için devriye gezen araçların ve görevlilerin olmadığı. Alarm sisteminin olduğu, ancak yapılan denemede siren sesinin olay yerinde duyulmayacak kadar az olduğu. Kum ocakları tarafından nehrin yatağını bozmuş ve su bırakıldığında girdaplara neden olacak kadar malzemenin çekilmiş olduğu. Alkumru ve Kirazlık üretim tesislerinin son teknolojiye sahip, bilgisayar destekli modern tesisler olduğu ve enerji üretimini sağlayan 3 ünitenin olduğu. Alarm sisteminin telefon mesajıyla devreye girdiği. Nehir havzasında bazen telefon şebekelerinin çekmediği, ancak olay anında alarm sisteminin devreye alınması için yollanan telefon mesajına devreye girdiği yönünde cevap mesajı geldiği. Enerji üretimini başlatan kumanda operatörlerinin gelen talimatlar çerçevesinde hareket ettiği. 2 üretim ünitesi aynı anda devreye konulmuştur, su seviyesi ani olarak yükselmiştir.
BARAJ SAHİPLERİ VE İŞLETME YÖNETİCİLERİ 1'İNCİ DERECEDE KUSURLU
Bilirkişi heyeti raporunda, nehir yatağının 268 kilometre uzunluğunda olması nedeniyle konulan güvenlik levhalarının yetersiz olması, alarm sisteminin 3 noktada devreye girmesi ve sesin olay yerinde duyulamayacak kadar az olduğu belirtildi. Rapordu bunun yanı sıra köy muhtarlarının bilgilendirilmesi dışında herhangi bir tedbir (hoparlör sistemi, arazi araçlarını kullanan gezi personel ile uyarma, televizyon-radyo vb. araçlarla bilgilendirme, üniteleri belirli zaman aralıkları ile devreye sokma) alınmaması nedeniyle Alkumru ve Kirazlık hidroelektrik işletmesinin sahipleri, işletme yöneticilerini 1'inci derecede asli kusurlu oldukları belirtildi.
BELEDİYE VE VALİLİK İKİNCİ DERECEDE KUSURLU
Raporda, nehir yatağından kum çektikleri için kum ocağı işletmeleri, güvenlik hususunda gerekli önlemlerin alınmamasından ötürü Siirt Valiliği yetkilileri ile piknik yapılacak alanların olmaması veya ihtiyacı karşılayacak düzeyde karşılanmamasından kaynaklı Siirt Belediyesi yetkilileri ise 2'inci. derecede tali kusurlu bulundu. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı, baraj işletme müdürü Kasım Eren ile kumanda operatörleri Fahri Sekli, Ahmet Faruk Hatipoğlu, H. Mehmet Temeloğlu ve Niyazi Gür hakkında, 'Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı.