Siirt’te 2 gündür kontak kapatan okul servisçileri basın açıklaması düzenleyerek kontak kapatma eylemlerinin gerekçelerini anlattı.
Toplu taşıma firması yetkililerinin ve servis şoförlerinin de bulunduğu basın açıklamasında konuşan Mehmet Erken, denetimlerin aşırı yapıldığını belirtti.
Erken, "Bizim en büyük sıkıntılarımızdan biri Belediyenin ruhsatla ilgili zamanında haber vermemesidir. Belediye okul paketli araçlar istiyor. Bize 2 ay önceden haber verilseydi araçlarımızı hazırlardık. Sıfır aldığımız araçlar elimizde kaldı. Okulun ilk günü ruhsattan bizlere cezalar yazıldı, 5 Şubat'a kadar da bizlere mühlet verildi. Araçlarımızı satsak biz bu zararı karşılayamayız ve o kadar da kazanmıyoruz. Aşırı denetlemelerden dolayı servislerimize yetişemiyoruz, velilerle yüz göz oluyoruz. Öğrenci yemeğe yetişemiyor, okuldan çıkan öğrenci eve gidemiyor, evden çıkan da okula gidemiyor; geç kalıyor, yok yazılıyor. Her yerde her şekilde denetlemeler yapılıyor, sanki bu memlekette tek sorun öğrenci servisleri." dedi.
"Özel harekât eşliğinde yapılan denetimler öğrencileri korkutuyor"
Kanunsuz iş yapmadıklarını öyle bir algının oluşturulmaya çalışıldığını savunan Erken, "Siirt’in kendine göre koşulları var; biraz esnek olalım. Özel harekât eşliğinde denetimler yapılması şoförleri, velileri rahatsız ediyor; öğrenciler korkuyor." diye belirtti.
Erken, "Psikolojimiz bozuldu bir aydır çalışamıyoruz. Nasıl yatıp kalktığımızı, nasıl servise çıkacağımızı, yarın sabah neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Kesilen cezalardan ötürü ocak ayına kadar ehliyetlerimize el konulacak ve ehliyetine el konulan arkadaşlarımız var. Trafik, Valilik… Kanunu uygulasın, uygulamasın demiyoruz ama bu baskıyla değil. Psikoloji diye bir şey kalmadı; ne öğrencide ne de bizde. Öğrenci polisi görüyor, ağlamaya başlıyor. Biz de vatandaşız; bize hitap şekli çok önemli. Şoför olabiliriz; bize düzgün hitap edilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Kontak kapatma eylemlerinin ikinci gününde olduklarını hatırlatan Erken, yaklaşık 6 bin öğrencinin mağdur olduğu belirterek hiçbir yetkilinin kendileriyle bu soruna ilişkin iletişime geçmediğini ifade etti.
Servis sorunu nedeniyle çocuğunu almaya gelen veli Fatih Avcı ise sorunun bir an önce çözülmesini istedi.
Avcı, "İşimize mi gidelim okula mı gelip çocukları alalım bilemiyorum Bize de servisçi arkadaşlara da yazık. Herkes işini yapsın biz de işimizi yapalım. Çocuklarımız perişan, sabah getiremiyoruz. Öğle nasıl izin alacağız?" ifadelerini kullandı.
Bir diğer veli Gazanfer Yolcu da hem eşinin hem de kendisinin çalıştığını belirterek, "Bugün havalar güzel. İşten bir şekilde izin alıp gelebiliyoruz. Çocuğumuzu sabah getirip akşam alabiliyoruz ama yarın öbür gün havaların kötü olma durumu var. Soğuklar gelecek. Biz çocuklarımızı hasta halde mi getirip götüreceğiz? Zaten veli olarak üzerimize düşen vazifeleri yerine getiriyoruz. Servis sorununun bir an evvel çözüme kavuşturulması lazım. 2 gündür çok mağduruz." diye belirtti.
Çocuklarının öğle yemeğine gidemediği için poğaça ve mısırla idare ettiğini söyleyen Muhdi Razi ise "Eczanede çalışıyorum. Öğle işyerimden çıkamıyorum. Bu servis meselesi yüzünden çok perişanız. Buradan yetkililere sesleniyorum;bu sorunu bir an önce çözün." ifadelerini kullandı.
İLKHA