DİYARBAKIR - Silvan Barajı'nın tamamlanmasıyla, bölgede yaşanan işsizlik probleminin çözümü, bölgelerarası farklılıkların giderilmesi ve köyden kente göçün azalması konusunda büyük mesafe alınması hedefleniyor.
Silvan Barajı'nda depolanacak suların tarım arazileriyle buluşturulması neticesinde yılda 735 milyon TL gelir elde edilmesi, Hidroelektrik santralde üretilecek enerjinin yıllık getirisinin ise 102 milyon TL olması planlanıyor. Proje ile ülke ekonomisine yılda 837 milyon TL katkı sağlanacağı belirtildi.
Proje kapsamında Pamukçay, Ambarçay, Kuruçay, Başlar, Bulaklıdere, Kıbrıs ve Karacalar Depolama tesisleri de hizmete alınacak. Bölge için büyük önem arz eden ve "2023 Hedefleri" içinde açıklanan Silvan Barajı'nın inşası bütün hızıyla sürüyor.
Silvan Ovası Suyla Buluşacak
GAP kapsamında Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük sulama barajı olma özelliğini taşıyan Silvan Barajı tamamlandığında üreteceği enerji ile bölgeye ve ülkeye büyük fayda sağlayacak.
Silvan Barajı ve HES başlangıçta tamamen enerji üretimi maksadına hizmet edecek. Daha sonra Silvan ovalarının gelişimine paralel olarak enerji üretiminde kullanılan su, kademeli olarak sulamaya verilmeye başlanacak. Ovaların tam olarak sulamaya elverişli hale getirilmesini takiben barajda depolanan su büyük ölçüde sulamaya verilerek 2 milyon 453 bin dekar alanın sulanması sağlanacak. Baraj, hiçbir sulama tesisi bulunmayan Silvan Ovasının suyla buluşmasını sağlayacak.
318 bin Kişiye İş
Silvan Barajı'nın 5 yıllık süre zarfında inşa edilmesi planlanıyor. Baraj İnşaatı tamamlandığında 7 milyar metreküplük bir göl hacmi oluşacak ve gölalanı yaklaşık 178 km2 olacak. Silvan Barajı'nın yapımı esnasında yaklaşık 500-600 kişi istihdam edilecek. Silvan Barajı ve HES tamamlandığında, zirai sulamanın sağlanmasının da etkisiyle 318 bin vatandaşımız iş imkanı doğacak.
Silvan Barajı işletmeye alındığında sulama ve enerji üretimini kapsayan 4 ayrı aşamada işletilecek. 1. Aşamada Silvan Barajı ve HES sadece enerji üretimi için çalıştırılacak ve toplam 681,37 GWh enerji üretecek.
2. Aşamada Silvan Depolamalarından olan Başlar, Bulaklıdere, Kıbrıs ve Karacalar Barajları ile cazibe ana kanalının 71,6 km'sinin devreye girmesiyle 856 bin 540 dekar arazi sulanacak ve Silvan HES'de toplam 465,11 GWh enerji üretilebilecek.
3. Aşamada bütün ova depolamalarının; Ambar, Kuruçay, Pamukçay, Başlar, Bulaklıdere, Kıbrıs ve Karacalar Barajları ile cazibe kanalının devreye girmesiyle sulanan arazi miktarı 2 milyon 143 bin 500 dekara çıkacak ve Silvan HES'de toplam 153,61 GWh enerji üretilebilecek.
4. Aşamada ise 5 numaralı pompaj ana kanalı dahil bütün sulama developmanının devreye girmesiyle sulanan arazi miktarı 2 milyon 453 bin 720 dekara çıkacak ve Silvan HES'de toplam 88,41 GWh enerji üretilebilecek. (İLKHA)