Sınavlarımızda İyi Niyet Önemlidir

Hasan YILMAZ

İnsanı yoktan var eden ve vardan yok eden sonsuz kudret sahibi Cenab-ı Allah’tır. O, bir şeye ol dedi mi oluverir. Hiçbir güç ve kudret O’nun gücüyle kıyaslanamaz. Bizim için birçok şeyi yaratıp hizmetimize sunması, bizlere birçok şeyi ikram etmesi şükür edilmesi gereken bir durumdur.

Bir taraftan ikram edip diğer taraftan sınamasında da bir hikmet vardır. Hangimizin daha güzel amel etmesini görmek istemesini ise teşbihte hata olmazsa öğretmen-öğrenci durumuna benzetebiliriz. Bir öğretmen, öğrencisinin hangi seviyede olduğunu bildiği halde sınav yapıyorsa yaratanda hangimizin daha güzel amel ettiğini görmek için bizi sınava tabii tutması gayet normaldir.

Bazen öğrenci sınıfta çok aktif olmasına rağmen sınav da başarılı olamayabilir. Demek ki insanın bilgisi (epistemoloji) ile ameli farklı olabiliyor. Bazen de öğrenci sınıfta sessiz ve sakindir fakat sınavda başarılıdır. Demek ki her şey göründüğü gibi değildir. Bazen de öğrenci hem sınıfta hem de sınavda başarılı olabilir bu da yeterli mi? Maalesef yeterli değildir. İnsanlar bu defa onda güzel bir ahlak arayabilirler bu özelik de varsa geçi de olsa susarlar.

Bazen de öğrenciler sınıftayken öğretmen içeri girer herkes kâğıdını kalemini çıkarsın diyerek sınav yapacağını söyler. Öğrencilerde bir sitem bir mırıldama başlasa da öğretmen konuşmayın arkadaşlar öğrenci dediğin her zaman her şeye hazırlıklı olmalı diyerek öğrencileri güzel bir şekilde susturur.

Gerçekten o yıllarda öğretmenin dedikleri her ne kadar hoşumuza gitmemiş olsa da öğretmen, dediklerinde haklıydı. Madem insan misafir, yolcu, sürekli aracını kontrol etmeli. Yakıtı var mı yok mu? Onu yolda bırakabilecek bir arıza var mı? Diye endişelenebilmeli.

Son zamanlarda ortaya çıkan hastalık bunun güzel örneğidir. Bazı ülkeler tedbir almayarak neleri kaybettiklerini sonradan çok iyi anladılar. Fakat bizlerin önceden tedbirimizi almamız ve büyüklerimize değer vermemiz bana göre kazanılmış en büyük zaferdir. Avrupalı bir çok psikoloğun öğrenci tavsiyelerinde disiplinden, programdan, azimden bahsederken; beli bükülmüş yaşlılara değer vermemesi kendi haline bırakması ne kadar çelişki dolu ve ne kadar acıdır.

Bazen insan yarışa çok iyi başlar gelir son yüz metrede zorlanır. Avrupalıların ve bu anlayışa sahip diğerlerinin durumunu ona benzetiyorum. İnanın ki planda programda bazı noktalarda eksik olabiliriz. Fakat biz inanç ve insani değerlerimiz noktasında samimi olursak Yaradan bize öyle puanlar verir ki tahmin etmediğimiz yerlerden mükâfatlandırılırız.

Nasıl ki bir öğrenci sınavda çok şey bilmemesine karşın adını soyadını düzgün yazar, kâğıt düzenine riayet eder, büyük küçük harflere dikkat eder de öğretmen bu güzel niyetinden ve davranışından dolayı güzel puan veriyorsa; mutlaka Yaradan’ın da parası pulu olmayan fakat büyükleri için her türlü mücadeleyi veren toplumda, beli bükülmüşleri çaresizleri gözeterek her türlü yardımına koşan insanlara gereken notu vereceğine inanıyorum. Belki de bu not ahiret yurdunun mutluluğuna vesile olacaktır.

Selam ve dua ile…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.