İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu iş birliğinde "Sınır Yönetimi Alanında Yunanistan ve Bulgaristan ile Bölgesel İşbirliği Aşama-2 Projesi" kapsamında düzenlenen "Sınır Yönetimi Alanında Bölgesel İşbirliği Çalıştayı" kentteki bir otelde düzenlendi.
Covid-19 tedbirleri dikkate alınarak gerçekleştirilen toplantının açılışına katılan İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Sınır Yönetimi Daire Başkanı Mehmet Yüzer, sınırların önemine dikkat çekti.
kara sınırlarının ve sınır kapılarının güvenliğinin Türkiye’yi sadece, yabancı güçlerden, terörden, yasa dışı göçten ve kaçakçılıktan korumadığını belirten Yüzer, aynı zamanda tehlikeli salgın hastalıklardan da koruduğunu belirtti.
Geçtiğimiz yıl şubat ayı içerisinde Hatay’da gerçekleştirilen çalıştaydan örnek veren Yüzer, “Hatay çalıştayımız bittiği günlerde sınır kapılarımıza Covid-19 tedbirleri kapsamında bakanlığımızın kapatma dâhil tedbirleri iletildi. Sınır kapılarımızda verilen talimatlar derhal tereddütsüz hayata geçirildi, hiç de kolay olmayan bir iş iken rakamsal boyutları on milyonları bulan insan akışı anında durduruldu veya kısıtlandı. Bu şekilde ülkemiz sağlık sistemine çok değerli aylarla ölçülen bir süre kazandırılmış oldu. Bu uygulaması zor, sert ama gerekli tedbirlerin hayata geçirilmesini sağlayan tüm meslektaşlarımıza teşekkürü bir borç bilirim.” diye konuştu.
Yüzer, son bir yılda yaşananlarla birlikte sınır kapılarında bazı kısıtlamaların uygulanmasına rağmen Türkiye’nin genel politika itibarıyla dünyaya daha açık, daha çok dış ticaret yapan, daha çok turist kabul eden ve gönderen bir ülke olduğunu, bunun ise sınır kapılarının öneminin her geçen gün daha da artmasını sağladığını dile getirdi.
Gaziantep Valisi Davut Gül de sınırlarla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın çok önemli yatırımları olduğunu ifade etti.
Sınırların korunmasındaki iki önemli noktaya değinen Gül, “Hangi fiziki tedbirleri alırsanız alın sınırları iki şey korur; birincisi kanun, yaptırımların caydırıcı olması gerekiyor. İkincisi de insan unsuru. Burada, bu eğitimle birlikte uygulama birliğinin oluşması, tecrübelerin paylaşılması ve iyi örneklerin yaygınlaştırılmasının çok faydalı olacağı kanaatindeyim.” dedi.
5 gün sürecek çalıştayda, sınır ve göç alanındaki çalışmalar, kara sınır kapılarında gümrük mevzuatları, iş akışları, Suriyeli sığınmacılar kapsamında yürütülen ve yürütülecek faaliyeteler gibi pek çok konunun ele alınarak tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunulacağı belirtildi.