Gönderici ve alıcı kimliklerinin belli olduğu, gönderi zamanının ve içeriğin değiştirilemediği, uyuşmazlık durumunda hukuki geçerliliği olan güvenli elektronik posta hizmeti olan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP)'in, 31 Ocak 2019 tarihine kadar şirketler tarafından hizmet sağlayıcılarından temin edilmesi gerekiyor.
7201 Sayılı Tebligat Kanununda düzenlemeye gidilmiş ve kanuna eklenen bir madde gereği Devlet Kurumları tarafından 19 Ocak 2013 tarihinden itibaren Anonim Şirket, Limited Şirket ve Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunluluğu getirilmişti.
Peki, KEP kaydı nasıl, nerede ve ne şekilde yapılır?
KEP ile ne yapılır?
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) aşağıda sıralanmış alanların yanı sıra, yer ve mekân bağımsız resmi belge paylaşımı yapmanız gereken tüm alanlarda kullanabileceğiniz, iş ve özel hayatınızı kolaylaştıran, size daha fazla zaman kazandırarak, kullanım ve takip kolaylığı sağlayan bir sistemdir.
KEP ile Tebligat, Ekstre, Talimat, Ödeme emri, Bildirim, İhtar, ihbar, Mutabakat, sözleşme, Fatura, Beyanname, Bildirge, Teklif, sipariş, sipariş onayı, Başvuru, Dilekçe, Duyuru ve çağrıların yapılması İştirak taahhütnamesi, Özgeçmiş gönderimi/alımı ve Müşteri şikâyetlerinin bildirilmesi / alınması yapılabilir.
KEP hesabıma nereden ulaşabilirim?
KEP hesabınıza internet erişimi olan her yerden, her an ulaşabilirsiniz. www.kepkur.com.tr adresini açarak 'KEP Sistemi Giriş' butonundan KEPKUR hesabınıza erişip KEP iletisi alıp, gönderebilir ve hesabınızı yönetebilirsiniz.
KEP hesabı açılması için gerekli evraklar nelerdir?
a. KEP hesabı başvuru formu ve taahhütnamesi
b. Nüfus cüzdanı pasaport sürücü belgesi resimli ve T.C kimlik numarasının olması
Ancak bireysel online başvuruda elektronik imza ile taahhütnamesini imzalayabilirler.
Tüzel kişiler KEP hesabı açılması için gerekli evraklar
a. KEP hesabı başvuru formu ve taahhütnamesi ( imzalanmış ve kaşelenmiş)
b. Nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesinin aslı (kimlik doğrulamasın için) ve fotokopisi
Burada resimli ve T.C kimlik numarası bulunan resmi belge olması gerekiyor.
c. İmza sirküleri
d. Ticaret sicil gazetesi veya 6 ay içinde alınmış faaliyet belgesinin aslı (Ticaret sicil memurluklarından alınmış üzerinde MERSİS numarası ya da Ticaret sicil numarası bulunan ticaret sicil tasdiknamesinin veya faaliyet belgesinin aslı)
KEP nerelerde kullanılır?
Resmi, özel ve ticari her türlü belge veya yazı. Kamu Kurumları arasında ve kurum içi yazışmalar. Kurumlar, şirketler ve şahıslar arasında yazışmalar. Beyanname. Bildirim / Başvuru. Tebligat / Telif Hakkı / Çağrı. İhtar / İhbar / Teyit / Dilekçe. İştirak Taahhütnamesi. Abonelik / Üyelik. Elektronik Fatura / Ödeme Emri. Duyuru / Dilekçe. Banka Hesap Ekstreleri / Kredi Kartı Ekstreleri. Sipariş / Sipariş Onay. Sözleşme / Teklif / Kira Kontratı. Sigorta İşlemleri. Fatura / Mutabakat / Dekont / Makbuz. Kredi Başvuruları. Bordro / İzin formları. İhale Teklifleri. Müşteri Bilgilendirme / Mutabakat / İtiraz.
KEP kullanmak için elektronik imza almam gerekiyor mu?
Kayıtlı elektronik posta sisteminde gönderim yapabilmek için elektronik imza sahibi olunması gerekmiyor.
KEP almak zorunlu mudur? Kimler almak zorundadır?
7201 Sayılı Tebligat Kanununda düzenlemeye gidilmiş ve 19.01.2013 tarihinde Kanuna eklenen 7/A maddesi gereği Devlet Kurumları tarafından 19.01.2013 tarihinden itibaren Anonim Şirket, Limited Şirket ve Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunluluğu getirilmiştir.
KEP hesabı çalınırsa ne yapılmalı?
KEP Hesabınızın şifresini değiştirebilirsiniz kapattırabilirsiniz Kep adresinizi iptal ettirdiyseniz yeniden ücret ödeyerek başvuru yapabilirsiniz
KEP'le ayrıca göndereceğiniz gerçek yada Tüzel kişinin KEP'i olup olmadığını öğrenebilirsiniz, KEP rehberi sorgulamaları zorunlu veya isteğe bağlı rehber alanları kullanılarak gerçekleştirilir.
KEP iletisi 24 saat içerisinde alıcı tarafından okunmadığı durumunda size iletilir ve alıcının KEP iletinizi yasal olarak okunduğu kabul edilir. KEP Hesabınızda bulunan “Deliller kutusu” bölümünden bu bilgilere ulaşabilirsiniz.
KEP göndermek için e-imzanızın olması gerekiyor. E-imzanız yok ise iletilen KEP gönderilerini alabilirsiniz.
KEP adresi bir başkasına devredilemez. Gerçek kişiler KEP hesaplarını yalnızca kendileri kullanabilir. Tüzel kişiler ise hesaplarını kendi hesaplarına kullanmak üzere, başvuru sırasında veya daha sonradan bir veya birden fazla işlem yetkilisi tanımlayabilirler.
KEP hesabı kapatılabilir mi?
KEP hesaplarının kapatılmasına ilişkin talepleri yedi gün yirmi dört saat kesintisiz olarak alınmasını sağlamaktadırlar. Bu talepleri çağrı merkezi ve internet sayfası üzerinden gerekli kimlik doğrulamaları yaptıktan sonra gerçekleştirmektedirler. Kullanıma kapatılan KEP hesabından ileti gönderimi ve alımı engellenmektedir. Ancak kapatılan KEP hesabı, hesap sahibinin erişebilmesi için en az üç ay süreyle KEPHS tarafından açık tutulmak zorundadır
Tüzel kişilerin KEP rehberinde bulunmaları zorunlu
Bireysel kullanıcılar için KEP Rehberinde kayıtlarının bulunması isteğe bağlıyken, tüzel kişilerin KEP rehberinde bulunmaları zorunludur.
İLKHA