Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Ilıcallar (Hevindiga), Buğdaylı (Takîyan), Çiftlikköy (Bedro), Kavallı (Nehrêwan), Ortaköy (Gund Hadid), Ovaköy (Kurawa), Yankale (Sufi Salim), Bostancı (Rîhani), Kavaközü (Rubaî) ve Güven (Basorin) köylerine yaklaşık 10 gündür elektrik verilemiyor. Köy sakinleri, elektriklerin DEDAŞ'ın talimatıyla kesildiğini iddia ederken DEDAŞ yetkilileri, kesintilerin kaçak trafolardan kaynaklandığını açıkladı.
Elektrik kesintilerinden dolayı ekinlerinin zarar gördüğünü belirten çiftçiler, mağduriyetlerinin giderilmesi istedi.
Konu ile ilgili İLKHA muhabirine açıklamada bulunan çiftçi Rıdvan Kuytan, elektrik kesintilerinden dolayı 150 bin dönüm arazide ekili pamuk, fıstık ve mısırların zarar gördüğünü belirtti.
Günde sadece 3 saat elektrik verildiğini söyleyen Kuytan, "Tarlamız sıcaktan ve susuzluktan yarıldı. Tarak ve kozalarımız döküldü. Hemen yanı başımızda 5 kilometre uzaklıkta Ciner Grubunun enerji santrali var ancak 10 köyümüz 10 gündür elektriksiz. Kesintiler nedeniyle Bir DEDAŞ çalışanını aradım. Bana, 'Ağabey, emir kuluyum. Bana ilden emir geliyor; elektriği keseceksiniz, hiç elektrik vermeyeceksiniz, diyorlar.' dedi. 10 köyde 150 bin dönüm arazi var. Pamuk, yer fıstığı ve mısır ekilmekte. Mahsulün sonuna geleceğiz. Zaten, yaklaşık bir ay sonra ekinlere su vermeyi keseceğiz. Artık elektriğe de ihtiyacımız kalmaz." dedi.
Günde 3 saat elektriğin verilmesinin hem kendilerini hem ekinleri tatmin etmediğini ifade eden Kuytan, “Pamuk Türkiye’nin önemli bir ürünüdür. Zaten açığımız var şuanda. Avrupa’dan dolayı. Şu anda yurtdışından da pamuk balya ithal edemiyoruz. İhraç da yok. Üretim gittikçe düşüyor. Üreticiye önemli bir destek yansıması lazım. Biz hiç kimseden hibe beklemiyoruz. Kendi ektiğimiz ürünün karşılığını almak istiyoruz. Elektriğe bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Kaçağımız hiç yok. Trafolarımızın üzerinde sayaçlarımız var. DEDAŞ il müdürü telefonunu kapatmış. Silopi sorumlusu telefonunU kapatmış. Biz kiminle muhatap olacağımızı bilmiyoruz. Bir kaçağım varsa gelsin benim elektriğimi kessin. 10 köy bir kişiye kurban edilemez." ifadelerini kullandı.
Kesinti nedeniyle ekinlerini sulayamadıklarını, bu nedenle ekinlerde büyük oranda zarar oluştuğunu anlatan Kuytan, "14 adet elektrik abonem var. Hepsi de sayaçları üzerinde ve bir kuruş borcum yok. Zamanında borcumu yatırıyorum. Ama DEDAŞ il müdürü, 'Yaklaşık 10 köyde 47 abonenin kaçağı var' diyor. Biz de araştırdık, sorduk. Bu 47 arkadaşımız DEDAŞ İl Müdürlüğüne dilekçesini vermiş, sayaçların bağlanması için izin istemişler. Ama, tapusu olmayan arazilere biz enerji vermiyoruz, dediler. Zaten vatandaşlarımız bu tarlaları devletten kiraya alıyor. Kiraya aldığı için de tapusu olmaz. DEDAŞ da tapusuz arazilerdir diye buna ipotek almak istiyor. Bizim tapularımız, bankalardan aldığımız kredilerdir. Kooperatiflerden de bu tarlalar üzerinden gübre almışız. Hangisine ipotek verelim, hangisine vermeyelim. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Özel şirket deyip işin üzerinde durmuyorlar fazla. Bu konuda vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 30 civarlarında zararları bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.
Borcu olmamasına rağmen DEDAŞ’ın, 700 bin TL destek fonuna el koyduğunu vurgulayan Kuytan, 3 ay sonra borcunun olmadığı anlaşılınca parasını alabildiğini ifade etti.
DEDAŞ: Kesintiler kaçak trafolar kaynaklı
İddialar üzerine İLKHA'nın görüştüğü DEDAŞ yetkilileri, Silopi'de yaklaşık 400 trafonun bulunduğunu ve bunlardan 50'nin üzerinde trafonun aboneliğinin bulunmadığın ve kaçak kullanım yapıldığını belirtti.
Kaçak trafolara ilişkin dava açtıklarını, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığının trafolara el koyma kararı çıkardığını ifade eden yetkililer, buna rağmen kararın uygulanmadığını açıkladı.
Kaçak trafoların bir ilçenin elektrik ihtiyacını besleyecek oranda olduğuna dikkat çeken yetkililer, elektrik kesintilerinin de bu trafoların oluşturduğu arızalardan kaynaklandığını, DEDAŞ'ın bilinçli bir kesintiye gitmediğini ifade ettiler.
Yetkililer, kaçak trafolarla ilgili çiftçilerin abone yapılması çalışmalarını devam ettiğini kaydettiler.
İLKHA