Şırnak'ta bilimsel adı Neophron Percnopterus olan Mısır Akbabası, doğaya salındıktan 3 gün sonra silahla kanadından vurulma suretiyle yaralı halde bulundu. Nadir bulunan Mısır Akbabası, tedavi altında yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Geçtiğimiz günlerde merkez Cudi Dağı bölgesinde vatandaşlar tarafından bulunan Mısır Akbabası, Şırnak Üniversitesi'nde bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Yaban Hayvanları Rehabilitasyon ve Tedavi Merkezi'nde tedavi edildi.
Yaklaşık bir hafta gözetim altında tutularak tedavi edilen Mısır Akbabası doğaya salındıktan 3 gün sonra silahla yaralanmış şekilde bulundu. Kanadında kırık tespit edilen Mısır Akbabası, yapılan tüm müdahalelere rağmen öldü.
Konuyla ilişkin açıklamada bulunan Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, "6-7 ay önce Şırnak Üniversitesi olarak yaban hayvanları ve rehabilitasyon merkezi için yer verdik. Yaban Hayvanları ve rehabilitasyon merkezi burada kuruldu. Kurulduğu günden bu yana yaklaşık 20-25 yaban hayvanı iyileştirip doğaya saldık. 30-35 sokak hayvanı, kedi, köpek gibi hayvanlar buradaki veteriner hekimler tarafından iyileştirilip kendi ortamlarına salındılar. Ne yazık ki bizim burada iyileştirdiğimiz yaban hayvanlarından Mısır Akbabası, burada nadir bulunan türlerden bir tanesi. Buraya kadar geliyor. Cudi dağı eteklerine kadar geliyor. Ve bitkin, hasta ve halsiz olarak buraya gelen hayvanı iyileştirdikten sonra doğaya saldık. 3 gün sonra kömür ocakları mevkisinde silahla ateş edilip, yaralı bir halde tekrar buraya geldi. Ve maalesef nadir bulunan bu türü kaybettik." dedi.
Mısır Akbabası, atmacagiller familyasından Neophron cinsinin tek türü olan Türkiye ve Avrupa'daki en küçük akbabadır. 60–70 cm boyunda, 155–180 cm kanat açıklığındadır. Gövdesi ve kanat örtüleri beyaz, kanat telekleri siyahtır. Leşlerin diğer akbabalardan kalan kısmı ile çöplük ve mezbahalardaki atıklarla beslenir.
İLKHA