Şırnak'taki ölüm kuyuları yasak dinlemiyor

Şırnak'taki kömür ocakları, Valiliğin üretimin yasaklanmasına dair genelgesine rağmen faaliyetlerini sürdürüyor.

ŞIRNAK - Şırnak’ta Cudi Dağı eteklerinde 1970’li yıllarda kurulan ve 1998 yılında özelleştirilen kömür ocakları, Valiliğin üretimin yasaklanmasına dair genelgesine rağmen faaliyetlerini sürdürüyor.

 

1970’li yıllarda kurulan ve 1998 yılında özelleştirilen kömür ocaklarının, valilikçe yayımlanan, "üretimin yasaklandığı, üretime devam edenler hakkında suç duyurusunda bulunacağı"na dair genelgeye rağmen faaliyeti sürüyor. İlkel şartlarda üretim yapılan ve bugüne kadar çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği kömür ocaklarında Ramazan nedeniyle işçiler iftardan sonra çalışıyor.

 

Geçen yıl özel bir maden ocağındaki göçükte 3 kişinin ölmesinin ardından Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden işleri Genel Müdürlüğü’nden gelen bir heyet tarafından, kuyu sistemiyle çalışan tüm ocakların kapatılması, açık sistemde çalışan diğer ocaklarda basamak sistemine geçinceye kadar üretime ara verilmesi yönünde hazırlanan rapor doğrultusunda bu yıl İl Özel İdaresi ekiplerince tüm ocakların bulunduğu güzergaha uyarıcı levhalar yerleştirildi.

 

Bu önlemlere rağmen son bir ayda meydana gelen göçüklerde 5 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Şırnak Valiliği'nin talimatıyla can kayıplarının önlenmesi için tüm ocakların elektriği kesilerek, göçüğün meydana geldiği kömür ocakları sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

 

Şırnak Valiliği’nce geçen hafta yayımlanan, kaçak işletilen maden ocaklarındaki üretim faaliyetlerinin yasaklandığı, tüm yetkili ve görevlilerin bu konuda duyarlı olmaları ve gereken önlemleri almaları yönündeki genelgeye rağmen kömür ocaklarının faaliyetleri sürüyor.

 

İlkel şartlarda üretim yapılan ve bugüne kadar çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği kömür ocaklarında Ramazan nedeniyle işçiler iftardan sonra çalışıyor.

 

Ramazan mesaisi uygulanan ve iş güvenliği kriterlerine uyulmaksızın çalışmaların sürdüğü kömür ocaklarında işçiler kömürü kuyulardan bidonlarla yeryüzüne çıkarmaya devam ediyor.

 

İftara kadar gün boyu sessizliğin hakim olduğu ocaklar da tesisatçı olarak çalışan Selahattin Kabul, Şırnak Valiliğince yayımlanan genelgeye rağmen çalışmayı sürdürdüklerini Ramazan dolaysıyla mesai saatlerinin değiştiğini söyledi.

 

İftardan sonra mesailerinin başladığını ve sahura kadar 5-6 saatlik bir dilimde çalıştıklarını anlatan Kabul, "Ramazan dolaysıyla oruç oluyoruz, gündüz sıcaklar 45 dereceyi bulabiliyor. Sıcakta çalışamadığımız için gece çalışıyoruz. Kömür bizim tek geçim kaynağımız bu çalışmaya mecburuz çalışmazsak aç kalacağız." diye konuştu.

 

Kabul, bu çevre itibarıyla 24 tane kuyu ocağı bulunduğunu ve her ocakta 15 kişinin çalıştığını söyledi.

 

"Kömür ocaklarında 3 bin kişi çalışıyor"
Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Şırnak temsilcisi Kasım Sakın, kömür ocaklarıyla ilgili raporları hem yerel hem de genel yönetimlere sunduğunu söyledi.

 

Sakın, "Bu işçiler çok ilkel şartlarda çalışıyorlar. Hiçbir teknolojik aletleri yok. Sigortasız çalışıyorlar. Kömür ocaklarıyla ilgili kooperatif kurmayı düşünüyoruz, sigortasız işçi çalışmayacak. Şırnak’ın tek gelir kaynağı kömürdür. Kömür ocaklarının kapanması demek Şırnak’ın felç olması demek. Burada 3 bin işçi çalışıyor aileleri ile beraber 30 bin kişi yapıyor bu da tüm Şırnak demek. İşçilerin tek gelir kaynağı burasıdır. Çalışmazlarsa aç kalacaklar. Ne olursa olsun ölümüne dahi bunlar buraya giriyorlar. Bile bile ölüme gidiyorlar. "dedi. (İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şırnak Haberleri

PKK elemanlarının kullandığı 85 mağara ve sığınak imha edildi
Maganda kurşunu 2 yaşındaki Vildan'ı yatalak bıraktı
Eren Kış-1 Operasyonu'nda 2 PKK elemanı öldürüldü
Şırnak'ta Eren Kış-1 Operasyonu başlatıldı
Zamlar esnafı zor durumda bırakıyor