Siverekli esnaf işyerinde çalıştıracak eleman bulmakta zorlanıyor. İş yeri camlarına yapıştırdıkları ilanlar ile çırak ve kalfa arayan esnaf, sorunun 8 yıllık zorunlu eğitimden kaynaklandığını savunuyor.
Siverek Mesleki Eğitim Merkez Müdürü Çetin Eskin, çırak ve kalfa bulup yetiştirememe sorunun 8 yıllık zorunlu eğitim ile başladığına dikkat çekerek, “1997 yılında 8 yıllık zorunlu eğitime geçilmesinin ardından okul okuyan öğrenciler herhangi bir işte çalışma fırsatı bulamadı.15 yaşından sonra da çıraklık yapamadılar. Bunun sonucunda esnafımız mesleklerini öğretecek eleman bulamadı. Anne, babalar ısrarla okulda başarılı olamayan çocuklarını okutmak istemeleri çocukların meslek edinmesini engelledi.” dedi.
Siverek Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hacı İnan da yine sorunun 8 yıllık zorunlu eğitimden kaynakladığına vurgu yaparak, şöyle konuştu:
“8 yıllık eğitim çıktığı günden beri bunu söylüyoruz. Önce bir yasa çıktığı zaman aydın insanlar farkına varır, itiraz eder, bazıları bunlar niye itiraz ediyorlar dediği zaman, 5-10 yıl sonra itiraz eden adama herkes hak verir. Eskiden ilkokul beş yıldı. Bir çocuğumuz ilkokula gittiği zaman, öğretmeni bakar durumuna, öğrenci derse meyilli değilse babasını çağırır çocuğu bir marangoza, tamirciye yönlendirirdi. Çocuk ilkokul diplomasını alır ve bir mesleğe atılırdı. Mesleğe atıldıktan sonra, 20 yaşana kadar bir meslekle ulaştıktan sonra usta olup çıkardı.”
İnan, “Eğitim 8 yıla çıktıktan sonra, yedi yaşında çocuk ilkokula başlıyor. 5 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yılda lise okuyor yaşı 18 oluyor. 2 yıllık bir okul da kazanmışsa yaşı 20’ye çıkıyor. İki yıl okuduktan sonrada iş imkânı bulamıyor. Bu yaştan sonra herhangi bir iş yapamıyor. Biz usta temsilcileri olarak ara kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Gençlerimiz geriye dönük bir iş yapamıyor. Bundan dolayı da madde bağımlılığı artıyor. Dikkat ederseniz Türkiye’de madde bağımlılığı kesintisiz eğitim ile birlikte artış göstermiştir.” dedi.
Fırın işletmecisi Mehmet Sıkcan ise eleman sıkıntısında dert yanarak, “8 yıllık zorunlu eğitimden dolayı çırak sıkıntısı çekiyoruz, eleman bulamıyoruz. Suriyeli işçi getiriyoruz, çalışmak istemiyor. Eleman sıkıntısı çektiğimizden dolayı da işlerimiz aksıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz, buna bir çare lazım.” diye konuştu.
Pastahane İşletmecisi Bayram Birangel ise gençlerin meslek öğrenmekten kaçındığını belirterek, “Kimse meslek öğrenmek istemiyor. Çalışan kişilerde 2-3 gün çalışıp, harçlıkları çıkınca işi terk ediyorlar.”
İLKHA