Toplu sözleşme süreciyle ilgili konuşan Kava, 1 Ağustos'ta başlayacak ve yaklaşık 3 milyonu çalışan, 2 milyonu kamu emeklisi toplam 5 milyon kamu görevlisini ilgilendiren 5'ci Dönem Toplu Sözleşme öncesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde gerçekleştirilen basın açıklaması ile tekliflerini kamuoyuna açıklayan Memur-Sen, bu yıl da yetkili konfederasyon olarak masaya oturacağını söyledi.
Teklifleri bakanlığa teslim ettiklerini söyleyen Kava, emeğin hakkını, alın terinin karşılığını, kamu görevlilerinin hukukunu, emekli kamu görevlilerinin güne ve geleceğe dair umudunu artırmak hedefine ulaşmayı mümkün kılacak teklifleri masaya taşıdıklarını belirterek, toplu pazarlık masasının; adil bölüşüm, dengeli gelir dağılımı, emeğin hakkını koruma, alın terinin karşılığını artırma başta olmak üzere her yönüyle benzersiz bir fırsat olduğunu dile getirdi.
5'inci Dönem Toplu Sözleşme masasından beklentilerini sıralayan Kava, kamu işveren heyeti ve onun şahsında yürütme erkinin adil bir teklif ile gelmeleri yönündeki beklentisini ifade ederek, "Pazarlığı yakın dönemdeki vaatlerini gerçekleştirme fırsatı olarak görmeli, nimetin ve külfetin adil dağılımı hassasiyetini göstermeli, büyümeden ve refahtan pay vermeme tavrını sona erdirmelidir. Toplu sözleşme masası ve metni; 'Yeni, Büyük ve Güçlü Türkiye'nin varlığını hem maaş bordrolarındaki rakamlara yansıtmalı, yasakları kaldırmalı, özgürlük alanını genişleterek fark ve umut oluşturmalıdır. Biz toplu sözleşme masasından sadece maaş ve ücretlerimizi artıracak oranlar ve tutarlar noktasında artış istemiyoruz. Biz, toplu sözleşme masasından dayatmalardan kurtulmamızı sağlayacak tekliflerle özgürlük de istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Siyasi iradeyi hakkın teslimi noktasında cömert, yasakların kaldırılması noktasında cesur olmaya davet ediyoruz"
Toplu sözleşme masasına sadece mali hakların değil, özlük ve sosyal hakların da taşınacağını vurgulayan Kava, Kamu İşveren Heyeti ve siyasi iradeye seslenerek, şunları söyledi:
"Kamu İşveren Heyetini ve heyetin yaklaşım ve kararlarına yön veren siyasi iradeyi de toplu pazarlık masasında, hakkın teslimi noktasında cömert, yasakların def'i noktasında cesur olmaya davet ediyoruz. Toplu sözleşme masasının gerçek ve tek yetkilisi ve bu davetin sahibi Memur-Sen olarak; ülkemize, ülke ekonomisine, milletimizin iradesine ve dirayetine güvenimizi 5'inci Dönem Toplu Sözleşme tekliflerimizle esasen bir kez daha deklare ediyoruz. Biz, görmek istiyoruz ki; kamu işvereni, kamu görevlilerinin beklentilerini karşılayacak, adil paylaşım vasatının oluşmasını sağlayacak, kamu görevlileri zeminindeki kılık-kıyafet, grev ve siyaset yasaklarından kurtulmayı mümkün kılacak, insan onuruna saygı ve saygın iş noktasında medeniyetimizin, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' düsturunu toplu pazarlık süreçlerinde hakim paradigma olarak yansıtacak bir tavır ve tarzla masaya oturacak, uzlaşmayı sağlayacak teklifleri bize sunacaktır." diye konuştu.
Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine istenecek zammı açıklayan Kava, "2020 yılı için 1 Ocak 2020'den geçerli olmak üzere yüzde 3 refah payı + taban aylığa 200 TL zam + birinci 6 Ayda yüzde 8, 2'nci 6 ayda yüzde 7 zam; 2021 yılı için, 1 Ocak 2021'den geçerli olmak üzere yüzde 2 refah payı + birinci 6 ayda yüzde 6, 2'nci 6 ayda yüzde 6 zam artışı istiyoruz. Biz kamu görevlileri olarak toplu sözleşmenin kapsamına 'Refah Payı'nın girmesini, gelirin adil dağılımı noktasında bir milat oluşması noktasında kamu işvereninin bizimle aynı zeminde buluşmasını bekliyoruz. Teklimizin anlamı şudur; mevcutta 3 bin 334 TL olan en düşük memur maaşı 2020'nin ilk 6 ayında 3 bin 908 TL –yüzde 17.23 zam- 2'nci 6 ayda 4 bin 182 TL -yüzde 25.42 zam- 2021'in ilk 6 ayında 4 bin 522 TL -yüzde 35.63 zam- 2'nci 6 ayda 4 bin 793 TL -yüzde 43.76 zam- olacak.
Evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklu en düşük memur maaşı 3 bin 852 TL için 2020'nin ilk 6 ayında 4 bin 485 TL -yüzde 16.43 zam- 2'nci 6 ayda 4 bin 798 TL -yüzde 24.50 zam- 2021'in ilk 6 ayında 5 bin 187 TL -yüzde 34.67 zam- 2'nci 6 ayda 5498 TL -yüzde 42.73 zam- olacak." şeklinde konuştu.
Sözleşmeli istihdam türlerinin kamuda kaldırılması talebinin de masada olacağını belirten Kava, "Kamuda pek çok çeşit sözleşmeli istihdam türü var şu an. Her kurum kendi mevzuatına göre bir sözleşmeli istihdam gerçekleştiriyor. Bu anlamda ciddi anlamda çalışma barışı bozulmuş durumda. Kamuda süresiz sözleşmeli olanların sayısı 300 bine yaklaşmış durumda. Biz istiyoruz ki kamuda kadrolu istihdam olsun, sözleşmeli istihdam ortadan kalksın. Kamuda bu karmaşa bitsin istiyoruz." dedi.
Memur-Sen'in sunduğu yüzdelik zam oranına değinen Kava, rakamların Türkiye'nin ekonomik durumunun getirdiği gerçeklere uygun olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin gerçeklerinin farkındayız. O nedenle makul tekliflerle gidiyoruz. Oransal zamların refah payının ve taban aylığı iyileştirmenin yanında eğer enflasyon hedefleri tutmaz ve enflasyon yüksek çıkarsa memuru enflasyona karşı korumak için enflasyon farkının da devrede olacağı bir toplu sözleşmeyi bağıtlamaya çalışacağız." şeklinde konuştu.
Kava, son olarak, 5'inci Dönem Toplu Sözleşme tekliflerini içeren dosyaların, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başta olmak üzere, 11 hizmet kolu Genel Başkanı ve Genel Başkan Yardımcılarının da olduğu bir heyetle birlikte bakanlığa sunulduğunu dile getirdi.
İLKHA