MALATYA - Peygamber Sevdalıları Platformunun düzenlediği KDSS sınavında Türkiye Geneli sıralamada 1'inciliği kapan ilk dört kişinin ardından 5'inci sıralama ile 2'inci olan Hava Çalak Hanımefendi ile yaptığımız röportaj;
Hava hanım bize kendinizi tanıtır mısınız?
Aslen Diyarbakırlıyım ama Malatya'da ikamet ediyoruz. Evliyim. 9, 4 ve 2 yaşında 3 çocuğum var. Açık öğretim fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim ve hemşireyim.
Daha önce bu tarz sınavlara girmiş miydiniz?
Peygamber Sevdalıları'nın düzenlediği geçen yılki sınava da girmiştim. Ama iyi bir derece yapamamıştım. Yorum ve diyalog sorularını beklemiyordum açıkçası. Daha çok bilgi ağırlıklı sorulara çalışmıştım.
Sınava nasıl hazırlandınız?
Bu sınava çok programlı olarak çalıştım. Açıköğretim Fakültesi'nde Edebiyat dersim için ağırlıklı olarak paragraf soruları çözdüm. Bu, soruları anlamama epey yardımcı oldu.
Kitabı ilk okuduğum esnada önemli gördüğüm yerleri not alıyordum. Kitabı ikinci defa okumayı gerekli görmüyordum, ama notlarımı fırsat buldukça tekrar ettim. Aslında insan bilmediği her şeyi not aldıktan sonra kitabı tekrar okumasına gerek yok diye düşünüyordum. Notlarımı epey tekrar etmeme rağmen gözden bir şeyler kaçmış olabilir diye sınava 10 gün kala kitabı tekrar okudum. Notlarımı tekrar etmek ve 40 hadisi ezberlemek dışında kitabı toplam 2 defa okudum. 40 hadisi ezberlemek için de evde bulunan yazı tahtamıza her gün 1 hadis yazdım ve odaya her girdiğimde hadisi okudum. Bu yöntem evde bulunan herkesin o hadisleri ezberlemesini sağladı.
Sınavda kaç yanlışınız vardı ve hangi sorulardı?
Sınavda 1 boş 2 yanlış yaptım. Boş bıraktığım soruyu sınav heyecanından yanlış anladığım için boş bıraktım. Necran Hristiyanlarıyla ilgili sıralama sorusunu boş bıraktım. Yanlış yaptığım sorulardan birincisi Resulullah'ın (sav), "ey kızım boğazını ört ve baban için endişelenme" dediği olayla ilgili soruydu. Verilen metinden ulaşılabilen ifadeler sorulduğu için tesettürün İslam'ın ilk yıllarında farz olduğu ile ilgili verilen maddenin doğru olabileceğini düşündüm. Yoksa tesettür ile ilgili farz olmasının geldiği ayetlerin yıllar sonra Medine döneminde farz olduğunu, hicretten 5 yıl sonra farz olduğunu biliyordum. Sınavda da onu düşündüm ama benden istenen paragrafa göre çıkarılabilecek ifadelerdi. Bu sorunun iptal edilmesi gerektiğine inanıyordum ama iptal edilmedi. Diğer yanlışım da ameller niyetlere göredir hadisinden ulaşılamayan ifade sorusuydu.
Son olarak sınavı düzenleyenlere bir mesajınız var mı?
Sınavı düzenleyenlere şu mesajlarımı iletmek isterim;
1- Soru kökleri ve ulaşılabilecek ifadelerin daha net olmasına dikkat etsinler. Çünkü sınav yediden yetmişe tüm kesimlere yönelik ve bunun olması herkese faydalı olur. Sadece üniversite mezunlarının anlayabileceği düzeyde sorular bu sınava ilkokul mezunlarının hazırlanmamasına ve katılımın azalmasına neden olabiliyor. Daha çok insana peygamberin hayatını ulaştırmak istiyorsak bu konularda hassas olmamız gerektiği kanaatindeyim.
2- Sınav afişlerinde Türkiye geneli ilk 80 kişiye gezi ödülü olacağı yazılıydı. Ama daha sonra bölge bölge yapıldığını gördük ve uygulamanın yanlış olduğunu düşündüm. Örnek olarak Diyarbakır Silvan'dan arkadaşımın oğlu Muhammed Burak daha 8. sınıfa gidiyor. İlkokul 2. sınıfa giden bir çocuk ciddi bir azimle annesinin de katkısıyla sınava çok iyi hazırlanmasına rağmen 88 puan aldı. Belki sıralama bölge bölge yapılmasa gezi ödülü kazanacaktı. Çünkü diğer bölgelerde 73 puan ile ödül kazananlar da olmuştu. Çocuğun babası cezaevinde olduğundan babasına da sürpriz yapmak istemişti ama bu sene uygulamanın yanlışlığından diyelim başarılı olmasına rağmen ödül kazanamadı. Bu konuyla ilgilenip en azından önümüzdeki yıllarda böyle bir uygulamaya gitmeyeceklerini umarım. (Mehmet Sabri Çalak İLKHA)