Siyonistler Doğu Kudüs'teki işgali pekiştiriyor

Siyonistler, İşgal altındaki Doğu Kudüs dâhil şehrin herhangi bir kısmından geri çekilmeyi zorlaştırmak için parlamentolarında en az üçte iki çoğunluğu gerektirecek bir yasayı kabul ettiler.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü, terör rejiminin başkenti olarak tanıyan 6 Aralık tarihli kararından sonra siyonistler, Doğu Kudüs'teki işgali pekiştirme yönünde bir adım daha attı.

Siyonistlere ait parlamentoda 52 ret oyuna karşın 64 kabul oyuyla kabul edilen yasa değişikliğine göre, işgal altındaki Doğu Kudüs dahil kentin herhangi bir parçasının 'üçüncü tarafa' devredilmesi artık 120 üyeli parlamentodaki 80 üyenin onay vermesi halinde mümkün olabilecek.

Eski yasaya göre 61 üyenin onayı bunun için yeterliydi.

Knesset'in resmi internet sayfasında yapılan yazılı açıklamada, yeni yasanın aynı zamanda Kudüs'ün sınırlarını yeniden belirleyerek genişletme imkânı sağladığı vurgulandı. Bu yasadan önce yasal olarak Kudüs'ün belediye sınırlarını değiştirerek işgal altındaki Batı Şeria'ya doğru genişletme imkânı bulunmuyordu.

Haaretz gazetesinin aktardığına göre gelecekte Kudüs'ün yetki sınırları değiştirilerek işgal yönetimi altında farklı bir belediye kurulabilir ve burada sadece Filistinlilerin yaşaması sağlanabilir.

Son yasa değişikliği ayrıca bu hafta başında Siyonist rejimin başbakanı Netanyahu'nun partisi Likud'un merkez komitesinin işgal altındaki Batı Şeria'daki işgal yerleri ile buradaki egemenliğini arttırma kararı almasının ardından geldi.

Bağlayıcılığı olmayan Likud kararı gelecekte Filistin'in bağımsız bir devlet kurmasına karşı çıkanlara umut veren bir nitelik taşıyor.

Siyonistler Doğu Kudüs'ü 1967 savaşının ardından işgal etmiş ancak bu adım uluslararası toplumca tanınmamıştı. Terör rejimi, Kudüs'ün tamamının 'ebedi ve bölünmez' başkenti olduğunu savunuyor.

El fetih lideri Mahmud Abbas'ın sözcülerinden Nebil Ebu Rudeyna da hem Knesset'ten geçen kanun hem de ABD'nin Kudüs kararını değerlendirdi.

Trump'ın kararı ve son yasa değişikliğini 'Filistin halkına karşı savaş ilanı' olarak niteleyen Filistinli sözcü, ABD'nin destek verdiği ancak 2014'te çöken israil-Filistin görüşmelerine atıfla "Bu oylama israil tarafının siyasi süreci resmi olarak sonlandırdığını ilan ettiğini gösterdi." değerlendirmesini yaptı.

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden siyonistler, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkent" ilan etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, siyonistlerin ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı.

BMGK kararı çerçevesinde ABD dâhil uluslararası toplum, Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor.

Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü siyonistlerin başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği uyarılarını göz ardı etti.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Filistin Haberleri

Siyonist rejim: 7 Ekim'den bu yana 892 asker öldürüldü
Ebu Ubeyde: Halkımız güvenliği tatmadıkça işgalciler de güvenliğin tadını çıkaramayacaktır
Siyonist işgalciler Gazze'de 966 camiyi yıktı
Yetimler Vakfı Gazze'de yaraları sarmaya devam ediyor
BM: Çocukların çığlıkları yankılanıyor, dünya sessiz kalıyor