ŞIRNAK - Her yıl Türkiye'nin birçok yerinden vuku bulan soba zehirlenmelerine dikkat çeken Uzmanlar karbon monoksit zehirlenmelerine dikkat çekiyor.
Karbon monoksit gazının renksiz, kokusuz, tatsız ve havadan daha hafif olduğunu belirten Uzmanlar, söz konusu gazın havadaki oranının yüzde bir dahi olmasının ölümlere neden olabileceğinin altını çiziyor.
Karbon monoksit gazının tatlı bir uyku verip insanı öldürdüğüne dikkat çeken uzmanlar, "Yatarken sobaya üstten kömür atıp alt ve üst kapakları kapatarak baca klapesini kısma, zehirlenmeye ve ölümlere davetiye çıkarır. Böylece havasız kalan sobada eksik yanma meydana gelir. Bu durumda bacadan atılamayan zehirli karbon monoksit gazı odaya sızar ve zehirlenmelere neden olur." uyarısında bulunuyor.
Dokuz Maddeye Dikkat
Soba kullanma talimatlarına vatandaşların mutlaka uymaları gerektiğini vurgulayan uzmanlar şu dokuz maddeye dikkat etmelidirler
1 Kömür ve odun sobaları üstten yakılmalıdır.
2 Sobanın iyi çalışıp çalışmadığını anlamak içim, sobanın üst kısmına bir yüzey
3 termometresi yerleştirilerek soba içindeki ateşin derecesi izlenir. Yüzey ısısı 150-250 º arasında ise, soba etkili çalışıyor ve odun tam yanıyor demektir.
4 Soba katalitik ise, katalizörün temiz olduğu ve bypass valfının serbestçe çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
5 Bacasız sobalarda alev sarı renkte ise soba derhal kapatılmalıdır, çünkü ya sobanın bir arızası vardır veya odada yeterli hava yoktur.
6 Soba kurulurken profesyonellerden yardım istenmelidir
7 Sobalar duvarlardan 1-1,5 metre uzakta olmalıdır.
8 Borular bacaya fazla sokulmamalıdır.
9 Verimli yanma için, sobalar günlük temizlenmeli, küllük dolmadan boşaltılmalı, küllük kapağı sık sık açılmamalıdır.
Çok Önemli
Sobanın veya kombinin kurulu olduğu odada yatılmamalıdır. Yatmak zorunluluğu varsa, yatmadan önce soba mutlaka söndürülmelidir. Yatarken, yanmakta olan kömür koru üzerine taze kömür koymak çok tehlikelidir.
Yatarken baş sobadan en az 2 metre uzakta olmalı ve odanın kapısı hafifçe açık tutulmalıdır.
(Abit Dündar-İLKHA