Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda yarım asırdır soba ustası olarak çalışan Beşir Göz, sobacılık mesleğinin en durgun zamanını yaşadıklarını söyledi.
Doğalgazın Siirt merkezinin neredeyse tamamına yayılmasıyla birlikte sadece çevre mahalleler ve köy kesimlerine soba satabildiklerini ve son 10 yılda soba fiyatlarındaki artışlardan dolayı insanların bir hayli şikâyetçi olduğunu ifade etti.
"30 sene önce iş yoğunluğundan yemek yemeye vakit bulamıyorduk"
15 sene önce 9 tane deposunun olduğunu ve şu an iş azlığından dolayı depo bile tutmaya gerek kalmadığını ifade eden Göz, "Doğalgaz geldiğinden beri tüm işler durdu. 30 sene önce yemek yemeğe bile zor vakit buluyorduk. Gece saat birlere kadar çalışıyorduk. Bekçiler vardı o zaman, gelip zorla kapatıyorlardı. Ama doğalgazın gelmesiyle beraber işlerimiz bitti." dedi.
"Köylerden şehre göç olmadan önce soba yetiştiremiyorduk"
Köylülerin şehir merkezine gelmesiyle beraber soba satışlarında düşüş yaşandığını ifade eden Göz, "Köylerden insanlar şehre gelmeden önce işlere yetişemiyorduk. 20 gün öncesinden gelip parasını peşin veriyordu. Artık hazır ürün getiriyoruz, onda da kâr yok. Eskiden çok güzel para kazanıyorduk. 20 yıl önce zengin olan daha da zenginleşti. Fakir olanlar da daha da fakirleşti. Köylerden talep az da olsa var ama şehir merkezinde doğalgazın tüm mahallelere gelmesiyle talep yok denilecek seviyeye geldi. Devlet kurumları da eskiden gelip 100 tane soba birden alıyordu ama onlar da uzun yıllardır hiç almıyorlar." ifadelerini kullandı.
"Sobaları kendimiz yapıyorduk ama artık hazır alıyoruz"
"Eskiden soba imalatı yaparken şimdilerde Bursa'dan, Eskişehir'den hazır alıyoruz." diyen Göz, geçmişte bir ay içerisinde 4 TIR ürün getirirken son 2 senedir bunun bir TIR'a düştüğünü ifade etti.
Son yıllarda sobalarda büyük zam artışın olduğunu da dile getiren Göz, "İş yerine 10 kişi girip 10 kişi çıkıyordu, soba almak için sıraya giriyorlardı. Ama şimdi bir kişi bile gelse buna da şükür demek zorunda kaldık. Vatandaş da şikâyetçi bu durumdan. Sobanın fiyatı her sene artıyor. Şu an sobanın fiyatı 500 lira 600 lira arasında değişiyor, en ucuzu 250 TL. Eskiden sobanın en yüksek fiyatı 150 ile 200 TL arasındaydı. Fabrika durmadan zam yapıyor. Demire zam geldi deyip durmadan fiyat arttırıyorlar. Eskiden yılda bir sefer zam yapılırken şimdilerde her gün zam yapılmaya başlandı." diye konuştu.
"Bu gidişle dükkâna kilit vurmak zorunda kalacağız"
Sigorta ve vergi masraflarından dolayı sobacılık mesleğini öğrettiği çocuklarının dahi kendi masraflarını çıkaramadıklarını ifade eden Göz, iş yerine kilit vurma noktasına geldiklerini kaydetti.
Göz, "Ustalığımı çocuklarıma devrettim ama iş yok. Şu an sigortalarını dahi yatıramıyorum. Sigorta 220 TL iken 550'ye ve derken 750 TL'ye kadar çıktı, sigorta ücretini yatıramıyoruz. Bu gidişle de dükkâna kilidi vurmak zorunda kalacağız." şeklinde konuştu.
İLKHA