Güneydoğu Anadolu Projesiyle birlikte artan sulama imkânlarıyla daha yeşil bir çehreye kavuşan Harran Ovasında her yıl nisan ayı başlarında başlayan pamuk ekim işlemleri bu yıl mayıs ayına sarktı. Daha önceki yıllara göre yağışlı ve soğuk havaların mayıs ayına aralıklı devam etmesi bu yıl ki pamuk ekiminin zamanını etkiledi.
Baharın gelmesiyle nadasa bıraktıkları tarlaları ekime hazır hale getiren çiftçiler, kentte aldıkları tohum ve gübreyi tarlalara taşıyarak ekime başladı. Ekimin gecikmesinden dolayı acele eden çiftçiler, ekim işlemlerini erken bitirmek için birkaç traktörle çalışmak zorunda kalıyor. Bir traktör gübre atarken biri tırmık yapıyor, biri ilaçlama, bir diğeri de ardından pamuğu ekiyor.
Harran Ovasında bulunan tarlalarında ekim işleriyle meşgul olan Aşağı Yarımca Mahallesi'ndeki çiftçiler, yaptıkları çalışma hakkında İLKHA’ya konuştu.
Tarlanın ekim işleriyle uğraştığını belirten çiftçi Ahmet Arslan, bu yıl havaların soğuk geçmesinden dolayı pamuk ekiminin biraz geç başladığını ifade etti.
Ekim çalışmaları hakkında da bilgi veren Arslan şunları söyledi:
“Şu an ekimini yaptığımız tarlada darı ekilmişti. Darının biçimi yapıldıktan sonra tarlanın sürümü yapıldı. Sürümden sonra çizer denilen bir aletle yapılan işlemin ardından goble çektik. Bir daha tırmık çektikten sonra da gübremizi serptik. İlaçlama ve yapılan tapanın ardından tarlamız hazır vaziyettedir.”
Geçen yıl pamuk fiyatının yüksek olmasından dolayı çoğu çiftçinin bu yıl pamuk ekimine yöneldiğini belirten Arslan, bundan dolayı bu yıl buğday ekiminin azaldığını söyledi.
Sürekli ekilen tarlalarda başta yabani ot olmak üzere birçok sorunun oluştuğunu belirten çiftçi Yakup Binici ise bu sorunlardan dolayı ekim işlemlerinin çok yoğun geçtiğini söyledi.
Çiftçiler bu yıl pamuğa yöneldi
Havaların bu yıl biraz serin geçmesinin ekim işlemlerini geciktirdiğini ifade eden Binici, şöyle devam etti:
“Geçen yıl pamuk fiyatlarının iyi olması, desteklemelerin zamanında ödenmesi çiftçinin yüzünü güldürdü. Bundan dolayı da çiftçi bu yıl buğday ekmekten vazgeçti daha kârlı olduğunu düşündüğü için pamuğa yöneldi. Bundan dolayı da bu yıl Harran Ovasında buğday ekiminde azalma oldu. Biz biraz ektik ama genelde birçok kişi ekmemiş.”
Dünyanın en önemli ovalarından biri olan Harran Ovasının çoraklaşmasını kendilerini üzdüğünü ifade eden Binici, yetkililerin buna mutlaka bir çözüm bulması gerektiğini söyledi. (Osman Gülebak, Hüseyin yetmiş-İLKHA)