Soğuk havalarda yüz felcine dikkat!

Soğuk havalarda yüz felci geçirme riskinin daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, 7’den 70’e her yaş gurubu insanları etkileyen bir rahatsızlık olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu.

Bitlis Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Berkan Arık, soğuk havalarda yüz felcine karşı vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

İLKHA’ya konuşan Op. Dr. Arık, soğuk havalarda yüz felci geçirme riskinin daha fazla olduğunu belirtti.

Yüz felcinin genellikle bütün yaş guruplarını etkilediğini belirten Uzman Doktor Arık, “Genellikle yüz felci, 7’den 70’e her yaş gurubu insanları etkileyen bir rahatsızlık. Görünüm olarak korkutucu olsa da aslında hem ilaç hem de fizik tedaviyle mümkün olan bir rahatsızlıktır.” dedi.

Yüz felcinin ilk belirtileri

Hastalığın ilk belirtilerinin oluşması halinde uzman bir doktora başvurulması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Arık, hastalığın ilk belirtileri hakkında şu bilgileri verdi:

“İlk genelde hastalar, yüzünde uyuşma, dilinde keçeleşme, tatsızlık, göz kapaklarında kapanmama, gözün açık kalması, ağız köşesinin kayması şikâyetleriyle geliyorlar. İlk belirtileri bunlarla başlıyor. Bunu ilk olarak aynada yüzünü yıkarken fark ediyor, veya ailedeki yakınları kendilerine söylüyorlar. Tabi ilk başta bir korku içerisinde oluyorlar. Bu yüz felcini tetikleyen en önemli sebepler, kış mevsimi, soğuk havalar, grip ve nezleye yol açan viral etkenler, genelde yaşlılarda ve çocuklarda sıkça gördüğümüz bir etken. Özellikle şoförlerde pencereyi açık şekilde seyahat etmeleri, klimalı ortam, ağır nezle gripler, bazen stres ve sıkıntı bile sebep olabiliyor.”

Yüz felcinin tedavisi ve korunma yolları

Yüz felci belirtileriyle kendilerine başvuruda bulunan hastalara yaptıkları ilk teşhisle birlikte, tedaviye başladıklarının altını çizen Arık, ilk ilaç tedavisinin ardında, iyileşmesi gerçekleşmeyen hastaları, Fizik tedavi ve Nöroloji uzmanlarıyla ortaklaşa tedaviyi sürdürdüklerini dile getirdi.

Arık, “Bu durumla karşılaşıldığı zaman hastaların ilk önce panik yapmadan bir doktora başvurmaları gerekiyor. Buna göre detaylı muayene ve tetikleri yap, ona göre en uygun tedaviye başlıyoruz. İlk bir hafta içerisinde tedavi sonuçları yüz güldürücü. Tedavi olarak ağızdan ilaç tedavisi, göz kapama, göz koruma, çünkü göz açıkta kalıyor ve kuruma yapıyor. Buna yönelik tedaviler yapıyoruz. 3 hafta süreyle ilaç tedavisiyle takip ediyoruz. Eğer düzelme olmazsa, Fizik Tedavi ve Nöroloji birlikte çalışarak, Fizik tedavi işlemlerine başlıyoruz. İlk karşılaştıkları zamanlar sakız çiğnemeyi ve yüze masaj yapmayı öneriyoruz.” şeklinde konuştu.

Op. Dr. Arık, son olarak vatandaşlara soğuk havalarda yüzlerini korumaları, rüzgarlı havalarda, esen ve cereyan yapan ortamlardan kalmamaları tavsiyesinde bulunarak, yüzlerinde uyuşma, kayma, göz kapağında kapanmama hissettikleri zaman mutlak suretle bir uzaman doktora başvurmaları uyarısında bulundu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?