Soğuklara karşı kalkan: Doğal bitkiler

Mardin’in Midyat İlçesinde doğal bitki ve yerli kuruyemiş satışı yapan aktarlar ve kuruyemişçiler soğuklara karşı doğal bitkilerin yanı sıra kış aylarında çeşitli kuruyemişlerin tüketilmesini tavsiye ediyor.

Mevsim değişiklikleri nedeniyle soğuk algınlığı ve birçok hastalığa şifa olan doğal bitkiler iyileştirici özellikleriyle hastaların vazgeçilmezleri arasında yerlerini alıyor. Ayrıca yerli kış ürünlerinden üzüm şırasından imal edilen pekmez, cevizli sucuk çeşitleri ile kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı gibi sayısız faydaları olan kuruyemişlerin bolca tüketilmesi,  özellikle gribal hastalıklara karşı bir kalkan görevi görüyor.

Yaklaşık 10 yıldır aktarlık ve kuruyemiş satışı yaptığını belirten aktar ve kuruyemişçi Faruk Tunç, doğal bitkilerin soğuklara karşı etkilerini ve hangi bitkilerin hangi rahatsızlıklara iyi geldiğini şöyle anlattı.

Tunç, soğuklara karşı etkili olan ve bolca C vitamini içeren bitkilerden kuşburnu, adaçayı, zencefil, ıhlamur, nane, keçiboynuzu, hatmi çiçeği gibi birçok bitkinin kış aylarında tüketilmesi  hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ve bağışıklık sistemini  güçlendirdiğini belirtti   

Aktar Tunç kış aylarında tüketilmesini tavsiye ettiği bazı bitkilerin faydalarını şu şekilde sıraladı :

Kuşburnu: Yüksek miktarda C vitamini içerir, bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığına iyi gelir, cilde doğal parlaklık verir, doğal bir antioksidandır,
Ada çayı: Soğuk algınlığına karşı en iyi ilaçlardan biridir, grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı faydalıdır, rahatlatıcı etkisiyle strese iyi gelir, ağız sağlığı için de faydası çoktur,
Zencefil: Boğaz ağrısı, bağışıklık sistemi, astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
Ihlamur: Ateş düşürücü etkisi vardır, öksürük, grip ve nezleye iyi gelir.
Nane: Limon ile kullanıldığında daha etkili olan nane, soğuk algınlığına iyi gelir, üst solunum yollarını rahatlatır, sakinlik verir, mide bulantısını giderir, kas ağrılarını hafifletir.
Narçiçeği: Nar gibi nar çiçeği de C vitamini deposudur, kanı temizleyici özelliği vardır, öksürük ve gribal enfeksiyonlara iyi gelir.
Keçiboynuzu: Grip, öksürük, astım ve bronşite iyi gelir.
Hatmi çiçeği: Soğuk kış aylarında kuru öksürüğe iyi gelir, soğuk algınlığı, üst solunum yollarındaki tahrişi giderir.

Bazı bitkilerin özellikle bal ile karıştırıldığında çok etkili olacağını söyleyen Faruk Tunç bitkilerin kullanılmasında ve hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da  önemli uyarılarda bulunarak şöyle konuştu:
“Doğal ürünlerin tüketilmesi sağlık açısından iyidir. Önemli olan hastalıktan korunmak için kullanılması, hastalığı kaptıktan sonra değil. Çünkü bu bitkiler bağışıklık sistemini güçlendirdiği için önceden kullanılması hastalanmaların önüne geçiyor. Tabi ki iyileştirici etkileri var ama, daha yavaş olmaktadır. Bu nedenle özellikle soğukların başladığı ve mevsim değişikliklerinin yaşandığı şu günlerde, ağır gribal hastalıklara yakalanmamak için tedbir olarak, çeşitli faydalarını saydığımız bu bitkilerin periyodik olarak kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bitkilerin hazırlanmasında şu hususlara dikkat edilmesi gerekir. Yapraklı bitkiler sıcak suya konulup demlenerek, kök bitkiler ise çay gibi kaynatılarak ılıdıktan sonra tüketilmesi gerekir.” dedi

Yan etkilerinden dolayı bazı bitkilerin tüketilmesinde, özellikle mide rahatsızlığı olanların dikkat etmesi gerektiğini belirten Tunç: “Doğal bitkilerin kullanılmasında dikkat edilmesi gereken hususlardan en önemlisi, gelişigüzel bir şekilde kullanılmaması gereğidir. Bazı ürünlerin ilaçlarla kullanılması ve mide rahatsızlığı olanların kullanması tehlikeli yan etkilerin oluşmasına neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle zencefille birlikte aspirin gibi ilaçların alınmaması lazım. Mide ülseri olanlar zerdeçal bitkisini tüketmemeli. Buna benzer mide rahatsızlıkları olanların doğal bitkileri bilinçli bir şekilde kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Diğer yandan sürekli aynı bitkiyi ara vermeden kullanmamak gerekir. Aynı bitkiyi 2 haftadan fazla  tüketmemeli, arada farklı bitkilerin tüketilmesi daha uygun olur.” şeklinde konuştu.

Tunç, son olarak ” Midyat’ın yerli kış ürünlerinden olan üzüm şırasından imal edilen cevizli sucuk çeşitleri, pekmez, pestil, kesme, kuru üzüm ve incir gibi ürünlerin de tüketilmesi, kış günlerinde vitamin ihtiyacının karşılanmasına ve soğuklara karşı korunmaya büyük ölçüde katkı sağlar.” dedi.
(Süleyman Tunç- İLKHA)
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?