Sokağa çıkma kısıtlamalarında internet ve TV bağımlılığı arttı, kitap okuma oranları düştü

​Pandemi nedeniyle hafta sonları ve her akşam uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları, internet ve televizyon bağımlılığını arttırırken kitap okuma oranlarının düştüğü gözlemlendi.

Mart ayı itibariyle yayınlanan genelgeler doğrultusunda sokağa çıkma kısıtlamalarında kitap okuma oranının düştüğünü belirten kitapçılar, özellikle genç neslin teknolojiye olan bağımlılığına ve aile boyu TV ekranlarına odaklanıldığına dikkati çekti.

Televizyon ve internet kullanımının arttığını belirten kitabevi işletmecisi Hüseyin Taşdan, ebeveynlerin çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmaları için önce kendilerinin kitap okuyarak örneklik teşkil etmeleri gerektiğini söyledi.

Hüseyin Taşdan

Taşdan, "Pandemi sürecinde uygulanan hafta sonu ve her akşam saat 21.00 sonrası sokağa çıkma kısıtlamalarından dolayı insanlar dışarıya çıkamıyorlar. Bu durumu fırsat bilip televizyonla veya internetle vakit geçireceklerine kitap okurlarsa çok daha hayırlı olur. İnsanlar saatlerce veya gece yarılarına kadar internet başında veya televizyonun karşısındalar. Maalesef bu durumdan rahatsız olmayan insanlar on dakikalık kitap okumadan rahatsız oluyorlar." ifadelerini kullandı.

"Anne babalar internet ve televizyon ile vakit geçirirse çocuklar kitap okumaz"

Anne ve babaların kitap okuma konusunda çocuklarına örnek olmaları gerektiğini vurgulayan Taşdan, "Çocuklara yönelik kitaplar da var. Ama önce ebeveynlerin kitap okuması lazım. Okumayan bir ebeveyn çocuklarına kitap okumayı tavsiye ederse çocuğu etkileyemez. Önce ebeveynin okuması lazım." dedi.

Taşdan, "Ailelerin kitap okuma saatlerinin olması lazım. Eğer baba internette veya televizyon ile vakit geçiriyorsa hiç kusura bakmasın çocukları kitap okumaz. Önce anne ve babalar olarak bizler örnek olacağız, sonra da çocuklarımız bizim yaptıklarımızı yapacaklar." şeklinde konuştu.

"Kitap okumak isteyenler için hafta sonu kısıtlamaları büyük bir fırsattır"

Okuma alışkanlığı bulunmayanlara bazı tavsiyelerde bulunan Taşdan, "Kitaba yeni başlayan ve okuma alışkanlığı olmayanlar roman ile okumaya başlayabilirler. Ama daha ileri aşamadaki insanlar özellikle tefsir, fıkıh veya İslam tarihi gibi kitapları okuyarak evde kısıtlamaları fırsata çevirebilirler. Kitap okumak isteyenler için hafta sonu kısıtlamaları büyük bir fırsattır." ifadelerini kullandı.

Kitap satışlarının düşüşte olduğunu söyleyen Taşdan, "Bunun nedeni kitap fiyatlarına türlü nedenlerle yapılmış zamlar olabilir. Belki imkânı olmayan insanlarımız var ama okumak isteyen kişi bir yolunu bulur, okur diye düşünüyorum. Sokağa çıkma kısıtlamalarının değerlendirilmesi için kitapevleri çeşitli kampanyalar düzenliyor. Yarı yarıya varan indirimler söz konusu." dedi.

"Kitabevleri pandemi sürecinden olumsuz etkilendi"

Kitabevi işletmecisi Muhittin Yalçın ise kitap satışlarının tahminlerin altında kaldığını ve kitabevlerinin zor durumda olduğunu belirtti.

Yalçın, "Kitap satışları şu an durmuş vaziyette. Pandemi sürecinde insanların daha fazla kitap okumalarını bekliyorduk. Ama aksine kitap satışlarında düşüş var. Bunun sebebi de akıllı telefonların, tabletlerin ve bilgisayarların revaçta olmasıdır. Kırtasiye sektörü pandemi sürecinde bayağı olumsuz etkilendi." ifadelerini kullandı.

İnsanların kitap okumalarına teşvik amaçlı yapılan kampanyaların pek etkili olmadığını söyleyen Yalçın, "Çocuklarımız telefon ve bilgisayar bağımlısı olmuşlar. Aileler çocuklarına bu konuda engel olamıyor. Genç nesilden çok orta yaş ve üzeri insanların kitap okuduğunu söyleyebiliriz. Bu durum sürerse kitapevlerine kilit vurulur. Buna engel olmak için dijital ortamda online satışlar yapmamız lazım." dedi.
























İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

İslami değerlere yapılan saldırılar organizeli çalışmalardır
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Diyarbakır'da
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Diyarbakır'da vatandaşlarla buluştu
Diyarbakırlı girişimcilerden "Boykot Market" projesi
Bu bir cinayettir, intihardır demesinler!