Son 2 yılda 41 milyon dolarlık yumurta ithal edildi

​Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci,TÜİK verilerini dayanak göstererek 1 Ocak 2016-30 Eylül 2017 tarihleri arasında 41 milyon 446 bin dolar değerinde yumurta ithalatının gerçekleştiğini aktardı.

Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in yumurta ile ilgili ithalat soru önergesine cevap veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 1 Ocak 2016-30 Eylül 2017 tarihleri arasında 41 milyon 446 bin dolar değerinde yumurta ithalatının gerçekleştiğini aktardı.

Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Gürer, “Ülkemize 2016 ve 2017 yıllarında ne kadar yumurta ithalatı yapılmıştır? Ülkemize ithal edilen yumurtanın ne kadarı kesimlik tavuk yumurtasıdır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TÜİK verilerini dayanak göstererek-“01 Ocak 2016-30 Eylül 2017 döneminde 41 milyon 446 bin 908 dolar değerinde yumurta ithalatı gerçekleşmiştir.”  dedi. Bakan Tüfenkci, Gümrük tarife cetvelinde genetiği değiştirilmiş ürünler ve kesimlik tavuk yumurtası için ayrı bir sınıflandırma bulunmadığını da ifade ederek “Konuya ilişkin istatistiki veri verilemediğini" ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, Türkiye’nin her alanda ithalata dayılı bir ülke haline geldiğini söyledi.

Gürer, “Eti, yumurtayı, mercimeği ve samanı bile ithal ediyoruz. Tarım ve Hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye, şimdi sadece yumurta ithalatına 41 milyon 446 bin 908 dolar ödüyor.  Bakan Tüfenkci Gümrük tarife cetvelinde genetiği değiştirilmiş ürünler ve kesimlik tavuk yumurtası için ayrı bir sınıflandırma bulunmadığını belirtiyor, Biyogüvenlik Kurulu bugüne kadar 7 soya ve 25 mısır geni olmak üzere toplam 32 genetiği değiştirilmiş ürünün ithalatına izin verdiği kamuoyuna açıklandı. Ağustos 2017’de 10 soya ve 26 mısır geni olmak üzere toplam 36 genetiği değiştirilmiş ürünün ithalatına izin verildi. Bu ürünlerin ülkemize girişi ne adı altında oluyor? Bakanlık bu anlamda ayrı bir sınıflandırma bulunmadığını açıkladığına göre ne diye ithal sağlanıyor. " dedi.

Türkiye'nin, tavuk yumurtası ihracatında miktar bazında dünyada üst sıralarda yer aldığını belirten Gürer, "Bu olumlu bir süreçtir ancak ithal edilen kesimlik tavuk için yumurta verileri de ayrıca bakanlıkça belirtilebilmelidir. 2015 yılında 27.2 milyon adet tavuk yumurtası ithalatı yapılmıştır. Tavuk yumurtası ithalatında yüzde 54’lük pay ile İngiltere ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 24 ile Almanya, yüzde 15 ile Irak izlemektedir. 2015 yılında ise bir milyon 238 bin 926 etçi damızlık civciv ithalatı, 21 milyon 245 bin 000 etçi damızlık yumurta ithalatı, bir milyon 142 bin 174 yumurtacı damızlık civciv ithalatı, 33 bin 420 damızlık hindi civciv İthalatı,  4 milyon 459 bin kuluçkalık hindi yumurtası ithalatı gerçekleştiği HAYDEM verileri ile bilinmektedir. Bunun 2017 yılı rakamlarının en doğru adresi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verileri olmalıdır. İthalat ile ilgili gelişlerin bu bakanlığın veri tabanında ayrıca bir tanımlama ile yer almaması düşündürücüdür." dedi. (İLKHA)




 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

TESK Başkanı Bendevi Palandöken'den "kasım" indirimleri uyarısı
HÜDA PAR: Asgari ücret en az 30 bin TL olmalı!
Sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor
Altın fiyatları düşüyor!
Emlak danışmanlarından "Konut alma" tavsiyesi