Üniversiteye hazırlık sürecinde, ders çalışıp konuyu öğrenmenin ardından yapılacak eylem, bolca soru çözmektir. Konuyu öğrendikten sonra soru çöz(e)memeniz, kısa bir zaman sonra konuyu unutmanıza sebep olacaktır. Bundan dolayı konuyu öğrendikten sonra alıştırmalarla öğrenmeyi pekiştirmelisiniz. Soru çözümüne taktiksel yaklaşılırsa, kısa sürede daha fazla ve fayda verecek sorular çözülebilir. Soruları çözme taktikleri aşağıdaki gibidir:
*Yapmak zorunda olduğunuzu bilmeli, anlamalısınız. Bu sınavı başarmaktan başka çarenizin olmadığını hissetmelisiniz. Bu durumu içselleştirip, dertleneceksiniz. Dert etmeyenler istikrar sağlayamaz, kısa bir süre sonra soru çözmeyi terk ederler.
*Soru çözümünüzü şu aşamalardan geçirmelisiniz: Oku-Anla-Yön ver-Çözmeye başla-işaretle-sağlama olarak toplam altı aşamadan geçirmelisiniz. İlk günlerde bu eylemi yaparken sıkılabilir, zorlanabilirsiniz. Ancak belirli bir süre sonra beyniniz bu eylemleri kodlayacak ve alışacaktır.
*Dikkat eksikliğiniz ve odaklanamama sorunlarınızı önceden gidermek gerekiyor. Bazen bilgilerinizi soruya aktaramamanız bu sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumu rehberlik servisinin yardımıyla çözüme kavuşturabilirsiniz.
*Soruya başlarken, ilk önce soru kökünü okumakla başlayın. Bu eylem sorunun aslını okuduğunuzda, ne istenildiğini anladığınızdan daha hızlı çözüm oluşturabilirsiniz.
*Soruların altını çizmeniz, zamandan kaybetmenize sebep olabilir. Soruların altını çizmeden çözemiyorsanız; tüm gücünüzü kullanarak değil, hafiften kelimelerin altını çizecek şekilde çözmelisiniz.
*İlk testlerde acemi olduğunuzu unutmayın. Fazla yanlışınız olursa soruları çözmeyi bırakmamalısın. Böyle olması normal, olası bir durumdur. Fazla soru çözerseniz; zamanla doğrularınız artar, yanlışlarınız azalır.
*Test veya deneme çözerken süreölçer aletlerle zaman tutun. Hangi sorulara ve bölüme ayrılan zamanı not edip, önlem planları oluşturmalısınız. Bu uygulama zamanı iyi kullanmanızı, eksiklerinizi görüp önlem almanızı sağlayacaktır.
*Soruları daha hızlı ve verimli anlamak için bol bol kitap okumalı, araştırmalı ve kelime hazinenizi genişletmelisiniz. Bu şekilde soruları daha hızlı kavrama ve anlamanız kolaylaşacaktır.
*Çözebildiğiniz soruları erken bitirirseniz, çözemediğiniz sorulara tekrar dönüp bir daha çözmeye çalışırsınız.
*Çözemediğiniz soruları branş hocalarınıza mutlaka çözdürmelisiniz. Bu uygulama ile soru çözümünde yeni ufuklar kazanacak, bir daha benzer soruları rahat bir şekilde çözebilirsiniz.
*Soru çözümleriniz kolaydan zora doğru doğru olmalıdır. Kolay sorulardan başlamak motivasyonunuzu artıracak, uzun süreli soru çözümü yapabileceksiniz.
YKS sınavlarında yüksek puanlarla başarılı olanlar, taktiksel bir hazırlığın içerisine girmişlerdir. Taktiksel hazırlıklar konuların erken bitmesine, bolca soru çözmenize vakit bırakacaktır. Ayrıca yapılan hazırlıklar taktiksel olursa moral motivasyonunuz artacak, uzun süreli ve düzenli bir şekilde soru çözümünüzü gerçekleştirebilirsiniz.
Soruları bol ve taktiksel bir şekilde çözmeniz dileğiyle… Allah’a emanet olun.