Sorunlarımızın kaynağı belli

Hasan YILMAZ

Sosyal hayatta herkesin sarsılıp dağıldığı bu dönemde sorunlar, arayışlar, çözümler ziyadesiyle fazla. Herkesin kendi bilgi ve algısıyla öne çıkarmak istediği çözümler daha çok öznel. Her ne kadar gerekçeler gösterilse de objektif bir perspektif olmadığı çok net.

İnanç ve değer sahiplerinin sorunlar karşısında gösterdiği tavır ve bakış çok daha güzel. Belki sizin de bu konuda bakışınız taraflı diyebilirsiniz. Benim için önemli olan inanç sahiplerinin yaklaşımıdır. Sadece torik düşünmeyip pratikleriyle örtüşen inanç sahibi, bilgin bir insanın “ne benim ne senin dediğin çok önemli değil önemli olan Allah’ın dedikleri” demesi benim için yeterli bir yaklaşım.

Bir insanın kendi nefsini işe katmaması zaten objektifliktir. Daha da ötesine gidildiğinde yaratandan bahsetmesi, onun buyruklarını hatırlatması muazzam bir bakış. İnsanlara Allah’ın buyruklarını hatırlatmak basit bir iş değil yüce bir iştir, peygamberlerden günümüze ulaşan bir mirastır. Bu mirasa sahip çıkmak uyarıları gündemde tutmak zaten çok hassas bir yaklaşımın göstergesidir. Böylesi yaklaşımlara kusur aramak etik olmadığı gibi kötü niyetten başka bir şey değildir.

Yüzyıllar önce bu mirası insanlara taşıyan Efendimiz, özellikle bu mirasa sahip çıkmamızı isteyerek her türlü sorunumuzun çözümünün burada aranmasını özellikle tavsiye etmiştir. İnsanlar, Allah’ın ipine sarıldıktan sonra öyle inanıyorum ki sorunlar karşısında sarsılmayacak ve dağılmayacaklardır. Bu uyarıları bizlere hatırlatan Allah’ın habibini dikkate almamak da oldukça ayıp bir durum.

İnsanların temel hedefini anlatan, insanlara yol gösteren, insanları karanlıktan aydınlığa çıkaran bu yüce kitabın duvarlarda asılı olması, tozlanması ya da bazı gecelerde veya bazı günlerde okunması da doğru değil. Bu kitap sadece ölülere okunması gereken bir kitap da değildir. İnsanlara en güzel bakışı, davranışı kazandırmayı hedefleyen bir kitap. İnsanlara hem bu dünyada hem ahirette mutluluk kazandıran bir kitap. Her türlü kazanım sağlayan bir kitabı okumayıp dışındaki kitaplarda mutluluk aramak mantık dışı bir yaklaşım.

Bu yüce kitaptan bahsederken mantığım ve niyetim diğer kitapların okunmaması değil. Tabii ki diğer kitaplardan faydalanmak gerekir. Buradaki sitemim kendi öz kitabını okumadan diğer kitaplardan yüzlerce okursan mantık hatası yaparsın kardeşim. Senin her zaman diğer kitaplara ve yazarlarına ihtiyacın olmayabilir fakat senin her zaman bu kitaba ve bu kitabın gönderenine ihtiyacın var. İstediğin kadar mantık geliştir bu bir realite.

Bizleri yaratan, her daim koruyan, rızıklandıran sonsuz kudreti okumak O’nu zikretmek kadar daha güzel ne olabilir ki? Biraz düşünürsek hikmet nazarıyla bakarsak ne kadar yanlış yaptığımızı daha iyi görebiliriz. İnsanlara gösterdiğimiz sevgiyi saygıyı lütfen bu kutsalımıza gösterelim. Günde az da olsa okuyalım mealine bakalım. İnanın ki psikolojimiz çok farklılaşacak.

Selam ve dua ile…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.