Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kadın sigortalılara sağladığı haklar

Mehmet NAZİFOĞLU

Sosyal Güvenlik Kurumu, kadın sigortalılarla ilgili devrim niteliğinde yasal düzenlemeler yaparak çok önemli ilklere imza attı. AK Partinin; sosyal güvenlik alanında yaptığı düzenlemelerde en çok kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yaparak, kayda değer ve önemli yasal düzenlemelerle kadın sigortalıların daha fazla sosyal güvenlikten faydalanmalarının önünün açılması sağlandı.

Gerçekten de her üç kurumun birleşmesi ile birlikte kadınların hem daha kolay emekli olmalarnın önü açıldı, hem de kadınların sosyal haklardan daha fazla faydalanmaları sağlandı. Sağlıklı, kaliteli ve medeni bir toplumda yaşamak istiyorsak, kadınlara yönelik daha fazla yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Sigortalı olup olmadığına bakılmadan bütün kadınlara yönelik çalışmalar yapılmadır. Çünkü Kur'an-ı Kerim'de kadınlarla ilgili bir süre ve yüzlerce ayet bulunmaktadır. Hz. Peygamber efendimiz, kadınlarla ilgili onları metheden ve onların haklarının gözetilmesi ile ilgili onlarca hadis söylemiştir.

“Cennet anaların ayakları altındadır” diyen bir dinin müntesipleriyiz. Kadın asla erkeklerle aynı kefeye koyulmaması ve onların çalışma hayatı içerisinde daha huzurlu ve sağlıklı çalışmalarının önündeki bütün engellerin kaldırılması sağlanmalıdır. Kadın sigortalılarla ilgili ciddi ve kapsamlı yazılar yazmaya çalışacağız. Hepsini bir yazıda yazmak mümkün değildir. En az üç hafta boyunca kadın sigortalıların hakları ile ilgili yazılarla gündeme getirmeye çalışacağız. Bu haftaki yazımız sosyal güvenlikte ne gibi değişiklikler yapıldığını, Emzirme Ödeneği kimlere verilir, Emzirme Ödeneği'nin şartları nelerdir, Emzirme Ödeneği için nereye başvurulur ve Emzirme Ödeneği tutarı ve zaman aşımı süresi ne kadardır. Bu ve buna benzer sorulara cevap vermeye çalışacağız.

EMZİRME ÖDENEĞİ KİMLERE VERİLİR?

Emzirme Ödeneği, doğum yapması halinde kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir. Emzirme ödeneği SSK'lı (4/a) yani hizmet akdiyle çalışan sigortalılar ile Bağ-Kur'lu (4-b) yani kendi adına ve hesabına çalışan sigortalılar yararlanabilirler. 4/a ile 4/b emzirme yardımı almak için sosyal güvenlik kurumuna müracaat etmeleri gerekmektedir. Emekli Sandığı'na bağlı olarak çalışan yani 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince çalışmış oldukları kendi kurumlarınca ödenmektedir.

EMZİRME ÖDENEĞİ'NİN ŞARTLARI NELERDİR?

Sigortalı kadın veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde erkeğe Emzirme Ödeneği'nin verilmesi için 4/a sigortalılar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması gerekir.

4/b'li çalışan yani kendi adına ve hesabına çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve Genel Sağlık Sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekir.

Doğan çocuğun veya çocukların yaşaması şarttır.

Emzirme Ödeneği'ne hak kazanan sigortalılardan sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşinin analık sigortasında yararlanacak erkek, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 primi ödenmiş şartıyla Emzirme Ödeneği'nden yararlanabilir.

EMZİRME ÖDENEĞİ NE KADARDIR VE ZAMAN AŞIMI SÜRESİ VARMIDIR?

Emzirme ödeneği 2017 yılı için 133,00 TL olarak belirlenmiştir. Emzirme ödeneğinde zaman aşımı hakkın doğduğu tarihten itibaren 5(Beş) yıldır.

Gelecek hafta Evlenme Ödeneği nedir ve Evlenme Ödeneği'nin şartları nelerdir konularını incelemeye çalışacağız.

Selam ve dua ile.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.