Mali'de Fransız birlikleri ile Mali ordusunun ülkenin kuzeyindeki direnişçilere yönelik askeri harekatı bir ayı geride bıraktı. Yeni Şafak'ın haberine göre geride kalan dönemde kuzeydeki pek çok şehir ve kasaba askerlerin eline geçerken buralarda gerçekleştirilen işkence ve kötü muamele olayları soykırım olarak adlandırılmaya başlandı. İşkencelerin hedefinde kuzeyde yaşayan ve güneydeki siyahi Afrikalılar tarafından 'soluk tenliler' olarak adlandırılan Tuaregler ve Araplar bulunuyor. Bu gruplara karşı yapılan işkenceler bağımsız ulaslararası kurumlar, bölgede bulunan gönüllü doktorlar, haber ajansları ve hatta bizzat Fransız ve Malili askerler tarafından doğrulanıyor.
ÖNCE TECAVÜZ SONRA İŞKENCE
Goa ve Timbuktu işkence ve kötü muamele olaylarının en sık yaşandığı yerler. Tanıklar yaşananları 'skerler tutsaklara köpek gibi davranıyor' şeklinde tanımladı. Goa'daki paramiliter polis gücünün başında bulunan Albay Saliou Maiga pek çok işkence olayının kayıtlara geçtiğini ve eğer askerler kontrol altına alınmazsa bunların daha da artacağını söyledi.
AFP, Gao ve Timbuktu yakınlarında en az 4 kişinin cesedinin bulunduğunu bildirdi. Cesetlerdeki izler öldürülmeden önce kurbanların bedenlerinin sigara ve asitle yakıldığını, elektrik şoku uygulandığını gösteriyor. Ayrıca bedenlerde kırık kemik ve kurşun yaraları da bulundu. AFP'ye konuşan bir kadın da önce tecavüze uğradığını ardından üzerinde sigara söndürüldüğünü, burun deliklerinden asit döktüğünü anlattı.
İşkence ilk gün başladı
Goa'daki insan hakları ihlallerine dair haberler, kentin 10 Şubat'ta Fransız ve malili askerlerin eline geçmesiyle başladı. İlk gün askerler silahsız sivillerin üzerine ateş açarak 3 kişiyi öldürdü.
Palaska dayağı
Geçen ay Malilibir asker Gao'da yaşlı bir sivili sokak ortasında böyle dövmüştü.
Gao'da patlama: 2 ölü
Mali'de Fransız askeri üssünün 800 metre uzağında bir arabada meydana gelen patlama sonucu 2 kişi öldü. Görgü tanığı Musa Ensari, Mali'nin kuzeyindeki Kidal şehrinde bulunan Fransız askeri üssüne 800 metre uzaklıkta bir arabada patlama meydana geldiğini ve sürücü ile bir güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini belirtti. Mali ordu sözcüsü Dauda Dierra, silahlı grupların dün gece Gao'daki kontrol noktasına saldırdığını kaydederek, Tevhid ve Cihat Hareketi'nin bölgeyi kontrol altına almaya çalıştığını ancak başarılı olamadıklarını söyledi.
Gazetecilere baskı
Mali'de yaşanan işkence olaylarının tam tablosu şu an için bilinmiyor. Ülkenin fiziki koşulları ve savaş halinin getirdiği olumsuzlukların yanı sıra Malili askerlerin baskıları da gerçek resmin ortaya çıkmasını engelliyor. Bugüne kadar gazetecilere yönelik fiziksel bir saldırı haber gelmedi ancak askerlerin gazeteciler üzerinde psikolojik baskı uyguladığı biliniyor.