"Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli"

Eğitim sisteminde köklü değişikliklerin yapılması gerektiğini belirten Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyyüp Değer, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının sona ermesi nedeniyle açıklamalarda bulundu. Eğitim sisteminde köklü değişikliklerin yapılması gerektiğini ifade eden Şube Başkanı Değer; öğretmen açığı, kılık-kıyafet yönetmeliği, gibi birçok sorun çözüme kavuşturulmayı beklediğini söyledi.

Değer, “2016-2017 eğitim-öğretim yılı, yaklaşık 17 milyon 300 bin, ilimizde 249 bin 200 öğrencimizin emeklerinin karşılığını görecekleri karne heyecanıyla sona erdi. Böylece öğrencilerimiz için dinlenme, öğretmenlerimiz için yenilenme, yöneticilerimiz için ise sorunların tespiti ve çözümü için bir planlama dönemine giriyoruz. Fedakârca çalışmalarından dolayı tüm eğitim çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Öğretmenlerin çalışma şartları düzeltilmeli, mali ve sair özlük hakları geliştirilmeli, mesleğin itibarını güçlendirecek adımlar atılmalıdır. Öğretmenliğin bir idealizm mesleği olduğu unutulmamalı, her şey bu idealizme göre yapılandırılmalıdır.” dedi.

Masumların korunması ve hainlerin hak ettikleri cezayı alması için FETÖ ile mücadelenin titizlikle yürütülmesi gerektiğini belirten Değer, “Her şeyden önce manipülasyon, istismar ve yüksek oranda hataya yol açan ihraç ve açığa alma yöntemi acilen değiştirilmeli, bu işlemler için somut kriterler belirlenmelidir. Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu derhal faaliyete başlamalı; kurul, görevden alma ve ihraçlarla ilgili itirazları detaylı bir şekilde değerlendirerek ivedilikle mağduriyetleri giderecek, masumların net bir şekilde tespitini sağlayacak karar üretme işlevini yerine getirmelidir.” diye konuştu.

Son yıllarda derslik yapımında kayda değer bir artış olmasına ve çok sayıda öğretmen ataması yapılmasına rağmen hâlâ 100 bine yakın öğretmen açığı bulunduğunu dile getiren Değer beklentilerini şöyle sıraladı:

“İstihdamda güçlük çekilen özellikle bölgemizde görev yapan eğitimcilere ek tazminat verilmelidir. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli, Mülakatla istihdam hatasından dönülmeli, ek ders ücretlerindeki çarpıklıklar giderilmeli, hakkaniyete uygun bir iyileştirme yapılmalı, eğitim kurumu yöneticilerinin ek ders usul ve esaslarından kaynaklı mağduriyetleri giderilmelidir. Okullara bütçe verilmesi kararı hayata geçirilmeli, Kamu görevlilerine kılık ve kıyafet dayatması yapılmamalı, darbe ürünü yönetmelik derhal kaldırılmalıdır. Kariyer basamakları sorununa çözüm bulunmalı, öğretmenlere alan değişikliği hakkı tanınmalı, yardımcı hizmet sınıfı çalışanlarının görev tanımları belirlenmeli, eğitim kurumlarının hizmetli ve memur ihtiyacı karşılanmalıdır. Eğitim kurumu yöneticileri sosyal güvenlik, iş sağlığı ve güvenliği işlemlerinden dolayı doğrudan sorumlu tutulmamalı, Yöneticilerin görev süreleri dört yılla sınırlı tutulmamalı, Öğretim yılına hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına ödenmelidir.”

“Karma eğitim dayatmasından vazgeçilmeli ve öğrencilere seçme hakkı verilmelidir.” diyen Değer, öğrencilere ‘Zamana yenik düşen değil, zaman içinde daha nitelikli başlamalarını sağlayacak’ verimli bir tatil dönemi diledi. (M. Salih Keskin – İLKHA) 


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli
Okullar açıldı, 20 milyondan fazla öğrenci için ilk ders zili çaldı
Okul döneminde çocuklarda ayrılık kaygısına dikkat!