Spordan sağlığa ekonomiden eğitime

Edip AKAR

Gazetemizde artık spor köşesi olduğuna göre spor ile ilgili birkaç kelam etmeye de cevaz vardır herhalde. Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi grubundaki son maçında farklı yenildi. Hemen her haberin içeriğinde hakem hataları vardı. Teknik direktör “daha fazla zarar etmemek için konuşmama hakkını kullandı.” Kendi penceremden baktığımda, acaba “bu bir Haçlı savaşıdır” mı diyecekti diye merak ettim. Sporun dini yönü fazla konuşulmasa da kumar üzerinden piyasa yaptığını hatırlatalım. Bu arada geceyi bunalımla kapatacak olan spor camiasının imdadına Arda yetişti. Turan hayallerinin Avrupa'daki Atilla'sı üç hap bir şurup ile ahaliyi rahatlattı.

Hap-şurup demişken; hapşırığa dikkat edin. Salgın var, elinizi yüzünüzü temiz tutun. Her neyse konumuz o değil. Kanser ile ilgili çalışmalar var ve ilgili her haber kendini dinlettiriyor. Hastanın gölgesinden kanser teşhisine dair çalışmalar var. Öyle veya böyle bu hastalığa da bir derman bulunacak. Derdi yaratan dermanı da yaratmıştır. Yalnız can çekişen insanlık için ilahi reçete uygulanmazsa, tüm buluşlar sadece daha fazla insanın kıyameti görmesine yarayacak.

Gazetemizin ekonomi yazarı bellidir. Ben pek anlamam ancak göze takılan şeyler vardır. Dün (Salı günü) akşama doğru dolar düşüşte idi. Malum dolardaki yükselişle özellikle elektronik ürünler cep yakıyor. Ayrıca bu durumda ihracat da iç tüketimden daha cazip olduğundan diğer ürünlerde de fiyatlar yükselişte. Neyse ayrıntıları sayın yazarımıza bırakıp algı kısmına geçelim. Kanalların sağ alt bandında –önceki güne nispeten- düşük rakamları gördükçe insanın neşesi yerine geliyordu. Ancak CNN Türk bu sevince ortak değildi. O sırada eğitimdeki düşük nota odaklanmışlardı.

Madem eğitim dedik Hasan Hocamızdan müsaade alarak onu da konuşalım. Her ne kadar eğitim genelde eğitim-öğretim yılı başında konuşuluyor olsa da birkaç kelam etmenin vaktidir. Zira PISA 2015 raporu açıklandı ve Türkiye iyi bir yerde değil. Eğitimin “modern” dogmalardan arındırılıp öz değerlerimize uyarlanmasını defalarca söyledik. Aha buyurun, beğendiniz mi marifetinizi!

Yalnız “ters giden” iki nokta var. Eğitimde ilk sırayı bir Avrupa ülkesi almıyor. O açıdan her lafa girişte “Avrupa'da şöyle, böyle” diyenler ters köşe oldu. Çünkü Singapur haritada sağ-alt köşede. Güneydoğu Asya ülkesi… Güneydoğu demişken “ne olurdu bizim Güneydoğu da böyle ilerde olsaydı” diye düşünmeden edemiyor insan. Gerçi Abdulkadir Hocamız Kürdistan medreselerinin tarihteki yerine dair epey bilgi sunuyor ama mevcut durumda ondan sadece eser var diyebiliriz.

İkinci “ters” durum da matematik ile ilgili. “Bütün dersler 5, matematik tek 4”diyen öğrencilerin baş belası… Raporda diğer derslere nispeten matematikte biraz yukardayız. Halk olarak matematiği sevmeyiz sanıyordum. Hatta “matematik çalışmak eğlencelidir ama şimdi eğlencenin sırası değil” derlerdi. Demek ki bazıları “hastayım” diye maça gelmiyor ama evde matematik çalışıyormuş. Kandırılmışız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.