Stockhom anlaşması Yemen’de siyasi çözüm için başlangıçtır

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, Stockholm anlaşmasının Yemen’de siyasi ve geniş kapsamlı çözüm için başlangıç olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, İran’ın Stockholm anlaşmasına destek verdiğini belirterek, anlaşmanın Yemen’de siyasi ve geniş kapsamlı çözüm için bir başlangıç olduğunu söyledi.

Musevi yaptığı açıklamada, Yemen Milli Kurtuluş güçlerinin El Hedide, Res İsa ve El Selif limanlarından tek taraflı olarak geri çekilmesinin de yapıcı bir adım olduğunu belirtti.

Sana hükümetinin Stockholm anlaşması çerçevesinde hareket etmesine değinen Musevi, bunun bir taraftan Yemen Milli Kurtuluş hükümetinin görüşmelere bağlılığını gösterdiğini diğer taraftan da Suudi koalisyonunun anlaşmaya bağlı olmadığını gösterdiğini söyledi.

Musevi, BM ve etkili ülkelerden Suudi koalisyonuna baskı uygulayarak taahhütlerini yerine getirmesini istemelerini de istedi.

​Stockholm Anlaşması

Yemenli taraflar, BM himayesinde İsveç'in başkenti Stockholm'de 6-13 Aralık 2018'de gerçekleştirilen istişare toplantılarında esir değişimi, Hudeyde'de ateşkes, limanlar ve Taiz ile ilgili anlaşma imzalamıştı.

Hudeyde'de sağlanan ateşkes etkinliğini korurken taraflar kentten çekilme ve esir takası gibi diğer maddeler üzerinde görüşmelere devam ediyor.

İç savaşın yok ettiği ülke

Yemen'de dört yıldır süren iç savaşta on binlerce Yemenli öldü. İç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz de korkunç boyutlara ulaştı, ulusal sağlık sistemi çöktü.

200 bin kolera vakası vakası tespit edildi. Kızamık vakaları sayısı geçtiğimiz yıla oranla iki kat arttı. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Yemen’de insani yardımlar için 2,6 milyar dolara ihtiyaç duyulduğu açıklandı ancak gerekli para bulunamadı.

BM'ye göre dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen nüfusunun yüzde 80’i uluslararası yardımlara muhtaç. Ülkede 24 milyondan fazla kişi başta açlık olmak üzere hayatta kalabilmek için acil yardıma ihtiyaç duyuyor.

Ülke genelinde 20 milyondan fazla insan temiz gıdaya ulaşamıyor. Yaklaşık on milyondan fazla insan açlık ve kıtlıkla karşı karşıya. Ülkede en az 17,8 milyon kişi temiz suya ve sıhhi hizmetlere erişimi yok. 19,7 milyon kişi yeterli sağlık hizmetlerinden yoksun. Kolera gibi sağlıksız içme sularından kaynaklanan bulaşıcı hastalıklar da yüzbinlerce kişiyi etkisi altına almış durumda.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İran Haberleri

Siyonist İsrail, İran'a saldırdı
İran, siyonist İsrail'e yüzlerce füze fırlattı
İran'da geçici Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı belli oldu
İran Cumhurbaşkanı ve Dış İşleri Bakanı hayatını kaybetti
İran, işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik İHA ve füze saldırısı yaptı