Su stresi nedir, nasıl tedbir alınmalıdır?

Son yıllarda dünya genelinde küresel iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklık ve insanların bilinçsizce su tüketimi, birçok su kaynağının kurumasına ve dünya genelinde yaşanacak su kıtlığı tehdidine neden olmaktadır.

Kuraklık ve susuzluğun alarm verdiği bugünlerde su kullanımına dikkat etmek çok önemli ve hayati bir durumdur. Dünya çapında kuraklıkla ilgili birçok uyarı ve çalışma yapılmasına rağmen ihtiyaç dışı su tüketiminin önüne geçilemiyor.

Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını söyleyen Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "Uluslararası yapılan su stresi ile ilgili kategorilendirmede 'Ülkemiz 'Su stresli ülke' kategorisinde yer almaktadır. Durum böyle olunca ülkemizdeki kaynakları doğru ve tasarruflu kullanmak daha kritik bir hale geldi. Eğer ülkemizde bulunan su kaynaklarımızı düzgün kullanmazsak gelecekte susuzluğun, kuraklığın yanında, tarımsal üretimde de düşüş yaşanacaktır. Bu durumun önüne geçmek için kuraklığı ve susuzluğu sadece evimizde yapacağımız tasarrufla değil tarım alanlarında da yapacağımız tasarrufla da desteklememiz gerekiyor. " dedi.


“Türkiye su zengini bir ülke değildir”

Dünya genelinde ve ülkemizde yaşanması muhtemel olan su stresine değinen Alaeddinoğlu, kara alanlarında yaşayan bütün canlıların suya ihtiyaç duyduğunu çünkü suyun hayatın kendisi olduğunu söyledi.

Su stresi denilen olayın, su arzının talebi karşılamamaası olayı olduğuna dikkat çeken Alaeddinoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Talep arzdan fazla olunca su stresi yaşanır. Yani suya ulaşım sorunu yaşanır. Su stresi yaşayan ülkelerin geneline baktığımızda yine içinde bulunduğumuz coğrafya yani Türkiye, orta doğu ülkelerinin tamamı, Akdeniz havzasında bulunan ülkeler, Afrika ülkelerinin bir kısmı su stresini yaşayacak ülkelerdir. Son tarihlerde yapılan bir rapora göre Türkiye’de 2010 yılındaki su stresi yüzde 3.3 civarındayken, 2040 için ön görülen tahmin yüzde 4.3’tür. Yani Türkiye’nin su stresi giderek artıyor. Çünkü Türkiye su zengini bir ülke değildir. Su kaynakları sınırlı. Dolayısıyla 2040’ta 4.3’e çıkarsa demek ki Türkiye su zengini değil artık yeterli su kaynağı olan bir ülkeden de çıkıp, su fakiri bir ülkeye dönüşecek. Dolayısıyla bizlerin su stresini bütün canlılar için doğru hesaplamamız, mevcut kaynakların, arzın talebi karşılayacak düzeyde yeniden tanımlamamız ve yönetmemiz gerekecek.” (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Aralarında Diyarbakır'ın da olduğu 19 ilde PKK/KCK'ya operasyon: 40 gözaltı
İnternette şiddet her yerde, çocuklar nasıl korunmalı?
HÜDA PAR: Zalimlerin pençesinde inleyen mazlumlar için tüm insanlığı harekete geçmeye çağırıyoruz
Hizbullah Cemaati’nden Suriye’deki gelişmeler ile ilgili mesaj
Aralarında Diyarbakır'ın olduğu 20 ilde uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama