​Su verilmezse 58 bin dönümlük ekili arazi heba olacak

​Devegeçidi Barajın su oranın düşmesi nedeniyle çiftçilerin büyük bir mağduriyet yaşayacağını belirten Diyarbakır Yenişehir Ziraat Oda Başkanı Süleyman İskenderoğlu, DSİ’nin Dicle Barajı'ndan Devegeçidi Barajı'na su aktarması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Devegeçidi sulama baraj su oranın düşmesinden dolayı 58 bin dönüm araziye sahip olan çiftçilerin büyük bir mağduriyet yaşayacağını belirten Yenişehir Ziraat Oda Başkanı Süleyman İskenderoğlu, DSİ’nin Dicle Barajından Devegeçidi Barajına su aktarması gerektiğini belirtti.

İçerisinde 180 milyon metreküp su barındıran Devegeçidi Barajı, Yenişehir’de 58 bin dönüm arazi üzerine ekili olan buğday, mısır, arpa, mercimek ve nohutların heba olacağını belirten çiftçiler, yetkililerden Dicle Barajı'ndan Devegeçidi Barajı'na su aktarım yapılmasını istediler.

Son üç yılın kurak geçmesinden dolayı Devegeçidi Barajı'nda su oranın 180 milyon metreküpten 67 milyon metreküpe düştüğünü belirten İskenderoğlu, şunları söyledi:

"Devegeçidi Barajı bizim ilçemize su veren bir barajdır. Temeli 1968 yılında atılıp 1972 yılında sadece tarımsal sulamaya açılmıştır. 1972 yılından bu yana çiftçi ve üreticilerimize hizmet vermektedir. Son 3 yıldır ve 2017’de tamamen kurak geçmesinden kaynaklanan ve kuraklıktan dolayı barajımızda su şu anda neredeyse su yok denilecek kadar azdır.  Barajımızda normal kapasitesi 210 milyon metreküp, yalnız 50 yıla aşkındır hizmet verdiği için ve yukardan gelen toprak ve taşlardan dolayı şu anda tam dolarsa 180 milyon metreküp su havzasına kavuşuyor. Tam dolarsa Yenişehir ilçemizin 2 yılına için geçerli oluyor. En son DSİ Bölge Müdürlüğünden aldığım verilerde şu an 67 milyon metreküp barajımızda su var. "

İskenderoğlu, "Bu suyun tamamını kullanamıyoruz. 10 milyon metreküp balıklar için, yazın 20 metreküp arası bir buharlaşma söz konusu, buğday içinde su bırakılıyor. Şu anda mevcut barajımızda 30 milyon metreküp su oluyor. Bu da sezonu atması mümkün değildir. 58 bin 500 dönüm arazı mevcuttur. Tamamı Yenişehir ilçemizde çiftçilerimize aittir. Ağırlık buğday, mısır ve arpa ekiliyor, azda olsa nohut ve mercimek vardır. Bunun çaresi Dicle Barajı'ndan Devegeçidi Barajı'na aktarım yapılmasıdır. 2010 yılında 10 milyon metreküp takviye yapıldı. Şimdi onun maliyeti de var. Çiftçi, Sulama Birliğinin parasını mı versin, elektrik parasını mı versin, çiftçi şu an zor durumdadır. Diyarbakır  Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’ndan rica ediyorum Dicle Barajı'ndan Devegeçidi Barajı'na DSİ vasıtasıyla su aktarımı yapılsın. Yoksa 9’uncu ayda bütün mahsul kurur." ifadelerini kullandı.

Güvendere Mahalle Muhtarı ve çiftçilik yapan Hamza Kaya da "Sizde görüyorsunuz en az 10 metreye yakın su düştü. Geçen sene olduğumuz yer su olması gerekir. Benim kaldığım mahalle yüzde 80’ni çiftçilikle uğraşıyor. Nereden bakarsanız 150 bine yakın insan, önlem alınmazsa hepsi mağdur olacak. DSİ bizim suyu nasıl diğer baraja aktardılarsa onu geri aktarsınlar." dedi.  

İLKHA






















 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

Fermuar sistemi ile yaşama yol ver!
Peygamber Sevdalıları: Gazze siyonist şer ittifakının hile, sahtekarlık ve vahşiliğini ifşa etmiştir
Diyarbakır Kurşunlu Camiinde cuma namazı esnasında yangın paniği
Diyarbakır'daki Mehmet Ümit Balcı Camisi hayırseverlerin yardımını bekliyor
İslami değerlere yapılan saldırılar organizeli çalışmalardır