Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Cücük köyünde yapılan süne mücadelesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık yetkilileri tarafından yerinde izlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Korkutan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sedat Bayar, Süne Mücadelesi Kontrolörü Mehmet Demirel, Kayapınar İlçesi Süne Kontrolör Ekip Şefi Aydın Tekeş, Cücük köyünde yapılan süne mücadelesini yerinde görmek üzere ziyarette bulundular.
Kayapınar İlçesi Süne Kontrolör Ekip Şefi Aydın Tekeş, İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar’a ve çiftçilere yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek süne liflerini, yumurtalarını tespit etmek amacıyla tarla kontrolleri yaptıklarını, nimf çıkışlarının başlamasından dolayı 25 Mayıs’a kadar çiftçilerin süne ilaçlamalarına başlamalarını sağlamak için, muhtarlık ve camilere duyuru astıklarını ve çiftçilere mesaj attıklarını ifade ederken, çiftçilerin büyük bir kısmının da bu duyuruları dikkate alarak ilaçlamalarını yaptıklarını vurguladı.
Tekeş, Kayapınar ilçesinde toplam 113 bin dönüm alanda buğday ve arpada süne kontrolü, 50 bin dönüm civarı bir alanda ise sörvey çalışması yaptıklarını ve bu çalışmalar sonucunda ilaçlama yapıldığını dile getirerek, "Geçen yıllara oranla çiftçilerimiz süne mücadelesine daha etkin katılıyor. Hâlâ ergin mücadelesi yaptığı için, sorun yaşayan çiftçilerimiz olsa da genel olarak çiftçilerimiz ergin ilaçlamanın etkin bir mücadele yöntemi olmadığının bilincindeler." dedi.
İlgilenenlere teşekkür eden Çiftçi Hamit Aykal, "İlk günden itibaren süne mücadelesinde yanımızda olan süne mücadelesi ekibine, her türlü sorunumuzun çözümünde bizi yalnız bırakmayan İl ve ilçe müdürlüklerine çok teşekkür ederiz. Bize verilen tavsiyeler sonucunda traktörlerimizde balon teker yerine ince teker kullandık ve ilaçlama yaparken ürünümüzün daha az zarar gördüğünü ve verimizin arttığını gördük. Bize verilen bilgilerin faydasını gördükçe daha duyarlı çiftçiler haline geldik." ifadelerini kullandı.
Çiftçi Ahmet Aykal ise geçen yıla göre yüzde 70 daha fazla verim aldıklarını, bu nedenle süne mücadelesi ekibine ve il-ilçe müdürlüklerine teşekkür ettiklerini dile getirdi.
Çiftçilerle bilgi alışverişinde bulunan İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır’da süne mücadelesinde 20 ilçe ekibi, 5 il kontrolör ekibi olmak üzere 126 idari, teknik ve yardımcı personel ile süne mücadelesine 6 Nisan'da başlandığını, 15 Mayıs tarihinden itibaren hava şartlarına bağlı olarak sahadaki ekiplerce ilaçlama yapılacak alanlarla ilgili bilgilendirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Atalar; "Süne mücadelesinde çiftçilerimizde bir bilinç olduğunu görüyoruz. Tüm çiftçilerimizin süne mücadelesine katılması bir tarladan diğer tarlaya süne bulaşmasını önleyeceğinden oldukça önemli. Bu sene süneyi yok edemezsek kalan süneler kışlaklara çekileceğinden seneye çoğalmış olarak karşımıza çıkacaklar. Bu nedenle çiftçilerimizin süne mücadelesine ilişkin yaptığımız uyarılara uyması son derece önemli. Çiftçilerimizin uyarılarımızı dikkate alması bu açıdan bizi oldukça memnun etti. Tüm çiftçilerimize bol bereketli bir yıl diliyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)