Suriye rejimi işkence merkezleri kurdu

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Pinheiro, Suriye hükümetinin gözaltı merkezlerinde sistematik olarak işkence uygulandığını bildirdi.

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, komisyon raporu hakkında Cenevre`deki BM İnsan Hakları Konseyi`nde konuşma yaptı.

Suriye`nin her yerinde sivillerin her gün ayrım gözetilmeksizin hükümet güçlerince bombalandığını belirten Pinheiro, pekçok kasaba ve köyün kuşatma altında olduğunu söyledi. Pinheiro, "Hükümetin gözaltı merkezlerinde sistematik olarak işkence uygulanıyor" dedi.

Aşırı uç muhaliflerin ise ülkenin kuzeyindeki bölgelerde sivilleri hedef aldığını ifade eden Pinheiro, savaş yöntemlerinin sivil halkın arasında terörü artırmak için kullanıldığına dikkati çekti.

Çatışmadaki kayıpların çoğunun konvansiyonel silahların kullanıldığı hukuk dışı saldırılar dolayısıyla meydana geldiğini vurgulayan Pinheiro, buna rağmen uluslararası düzeyde harekete geçilmesi tartışmalarının ancak 21 Ağustos`ta meydana gelen "kimyasal saldırı iddiası" sonrasında ortaya çıktığına işaret etti.

Kimyasal silah kullanmanın bir savaş suçu olduğunun altını çizen Pinheiro, araştırma komisyonunun, bir taraftan kimyasal silahlar konusunda araştırma yapan BM komisyonunun çalışmalarını beklerken, bir taraftan da kendi çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.

Pinheiro, "İnsani amaçlarla yapılan mali yardım taahhütleri doğru yönde atılmış adımlar olsa da Suriyelilerin, onları destekleyen örgütlerin ve onları cömertçe misafir eden ülkelerin giderek artan ve çok büyük miktardaki ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalıyor" dedi.

"Özellikle Şam, Humus ve Halep bombalanıyor"

Ülkenin 14 şehrinden 12`sinde hükümetin hava ve topçu bombardımanı ile yaptığı hukukdışı bombardıman tespit ettiklerini bildiren Pinheiro, "Hükümet bombardımanı özellikle Şam, Humus ve Halep`te yoğun biçimde görülüyor" diye konuştu.

Çocukların sivil kayıpların önemli bir oranını oluşturduğunu ifade eden Pinheiro, "Çocuklar bilincli olarak tutuklanıyor ve işkenceye maruz kalıyor. Çocuklar hukukdışı bir biçimde büyüklerle aynı hücrelerde tutuluyor" ifadelerini kullandı.

Hükümet güçlerinin sağlık personeli ve hastanelere de saldırı düzenlemeye devam ettiğini vurgulayan Pinheiro, Suriye`nin gazeteciler için de gittikçe tehlikeli bir yer olmaya başladığını kaydetti.

"Suriye`nin kuzeyinde özellikle yabancı savaşçıların da artmasıyla, aşırı uç muhaliflerin silahlı gruplarının suç ve ihlallerinde artış görüldüğünü" söyleyen Pinheiro, "Suriye`de bir çözüme ulaşılamaması, sadece çatışmanın derinleşmesine değil, yeni aktörlerin ortaya çıkmasına ve düşünülemeyecek suçların işlenmesine yol açıyor" dedi.

Güçlü ülkelerin, savaşan tarafların savaş hukukuna uyduğundan emin olmak gibi bir görevleri olduğunu ifade eden Pinheiro, taraflara verilen silahların çatışmanın tırmanmasına yol açtığını kaydetti.

Cenevre`de ABD ve Rusya arasında varılan anlaşmanın, bir fırsat penceresi açtığına işaret eden Pinheiro, bunun siyasi çözüm bulunacak bir müzakere için temel oluşturabileceğini söyledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Suriye Haberleri

Suriye'ye deprem yardımlarının ulaştırılması için iki sınır kapısı daha açılacak
Umut Kervanı'ndan Suriye depremzedelerine yardım
STK'lar "acil yardım" çağrısı yapıyor
Suriye'de depremde ölü sayısı 3 bini geçti
Depremlerden etkilenen Suriye'de can kaybı artıyor