Star'da yer alan habere göre; Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, salı gecesi Şam'ın 7 mahallesinde kimyasal silah kullanıldığının iddia edildiği gün, Şam'daki hastanelere "nörotoksik semptom" gösteren yaklaşık 3 bin 600 hasta getirildiğinin tespit edildiğini ve bunlardan 355'inin öldüğünü duyurdu. Nörotoksik sendromlar, sinir sistemini etkileyen gazların solunması veya teması halinde rastlanılıyor. Örgütün Operasyonlar Direktörü Bart Janssens, vakaların hepsinin en fazla üç saat içinde hastanelere aktarıldığını belirtti. Bu da vakaların toplu tek bir saldırının ardından ortaya çıktığına kanıt gösteriliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü de dün saldırıda ölenlerden 322'sinin dökümünü yayınladı. Buna göre ölenlerin 54'ü çocuk, 82'si ise kadın.
İlk tarafsız görüntüler de geldi
Kimyasal saldırının ilk bağımsız görüntüleri İngiliz kanalı ITV'de yayınlandı. Videoda, can veren çok sayıda sivilin yanı sıra, sokaktaki füze veya roket parçaları ve ölen sokak hayvanları da görülüyor. Reuters'ın haberine göre ismi verilmeyen ABD'li ve Avrupalı güvenlik kaynakları, saldırıyı Esad hükümetinin onayıyla Suriye güçlerinin düzenlediğini düşünüyor. Suriye rejimi ise iddiaları bir kez daha reddederken, "terörist grupların kullandığı bir tünelde kimyasal silah bulundu" diyerek karşı tezini yineledi.
ABD'ye uyarı
İran, ABD'yi Suriye'ye yönelik askeri müdahale konusunda uyardı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Irakçi, Suriye'ye askeri müdahale konusunda ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın sözlerine ve bu ülkenin Akdeniz'e savaş gemisi göndermesine tepki gösterdi. Suriye'ye askeri müdahale için herhangi bir uluslararası izin bulunmadığına vurgu yapan Irakçi, "ABD'li askeri yetkililerce yapılan kışkırtıcı açıklamalar veya bölgeye savaş gemisi gönderilmesi, sorunun çözümüne yardımcı olamayacak ve bölgedeki durumu daha da tehlikeli bir hale getirecektir" dedi.