Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli bazı antikacılar, beraberlerinde getirdikleri kıymetli eşya ve malzemeleri Gaziantep'teki antikacılara satarken, bazıları da ülkelerine ait tarihi bazı eşya ve kıymetli malzemeleri açtıkları dükkanlarda sergiliyor.
Suriyeli antikacılar dükkanlarını çoğunlukla Şekeroğlu Mahallesi Zincirli Bedesten karşısında bulunan Köroğlu sokağında açtığı görüldü. Kimi Suriyeliler iç savaştan kaçarken yanlarında getirebildikleri değerli eşyaları satarak geçimlerini sağlamaya çalışırken, antika meraklısı olan kimi Suriyeliler de bu mesleklerini Türkiye’de de sürdürmeye çalıştıklarını beliriterek, antikalara gösterilen ilgiden dolayı çok memnun olduğunu dile getirdiler.
Suriyelilerin getirdiği Osmanlı ve Arap medeniyetlerine ait kıymetli tarihi eserlerin, Gaziantep’teki antika meraklıları tarafından yoğun bir ilgi gördüğünü belirten Suriyeli Antikacı Talal Kasas, genellikle Halep’ten getirilen Osmanlı eserlerine büyük bir talep olduğunu söyledi.
Suriye’de uzun yıllar antikacılık yapan Kasas, Suriyeli ve Gaziantepli antikacıların, bakır kaplardan süs eşyalarına, kahve fincanlarından süslü lambalara kadar birçok tarihi ve antika eşyaya yoğun bir ilgi gösterdiklerini belirterek, getirilen bazı tarihi eserlerin Osmanlı dönemine ait olmasının daha çok ilgi gördüğünü belirtti.
Suriye’de yaptığı zenaatını Gaziantep’te de sürdürmek istediğini belirten Kasas, “Suriye’de çıkan iç savaştan sonra Gaziantep’e geldim. Suriye’de de antikacılık yapıyordum. Burada da insanların antika merakını görünce ben de Suriye’deki işimi burada sürdürmek istedim. Eşyalarımızın çoğunluğunu Suriye’den getirdim.”dedi.
Osmanlıya ait antika eşyalarını Gaziantep'e taşıdık
Antikacılığın baba mesleği olduğunu belirten bir diğer Suriyeli Antikacı Hüseyin Mahmud Sultan ise, eski Osmanlı toprağı olan Suriye'deki iç savaşın, tarihi de vurduğunu belirterek, Osmanlıya ait antika eşyalarını Gaziantep'e taşıdıklarını belirtti.
Gaziantep’te beklemediği kadar antika meraklısının olduğunu belirten Sultan, “İşlerimiz Allah'a çok şükür iyidir. Babam 25 yıldır Gaziantep’e gidip geliyordu. Bu benim baba mesleğim. Biz de 3 yıl önce Halep'ten buraya geldik. Diğer arkadaşların burada dükkan açtığını duyunca ben de antika dükkanımı buraya getirdim. Antikaların büyük kısmı Osmanlı dönemine aittir.” ifadelerini kullandı.
İLKHA