Suriye sınırının Şanlıurfa’nın Suruç ilçesideki kesimleri hayvan pazarını andırıyor. Binlerce küçükbaş hayvan 40 derece sıcak altında bekliyor. İlk bakışta yaklaşan kurban bayramı için alıcı bekleyen hayvanları andırıyor. Ancak bunlar Suriyeli Kürtlerin Türkiye’ye kaçarken getirdikleri hayvanlar. Sınırda bekleyen hayvanlar akşam saatlerinden önce Türkiye’ye alındı.
Hayvanları satıp ev alacaklar
Geçimin hayvancılıkla sağlayan Mazlum Abbas, 100’e yakın koyununu sınır tellerinden geçirerek getirdi. Ama asıl sorun bundan sonra başlıyor. Abbas, IŞİD’in eline geçmemesi için koyunlarını getirdi ama şimdi ne yapacğını bilmiyor.
“Yer bulabilirsem beslemeye devam ederim ama bulamazsam satarım. Artık ne kadara giderse gitsin. Ucuz da olsa satacağım, ben de kurtulurum onlardan.”
28 yaşındaki Şükrü Ali, Alişar Köyünde kaçarak Türkiye’ye geldi. Gelirken de köydeki bine yakın küçükbaş hayvanını getirdi. 3 günde Türkiye’ye geçebilen Ali de koyunlarına alıcı arıyor. Fiyatların ucuz olmasından şikayet eden Ali, hayvanlarını satabilirse ev alacak.
“Tanesi 100 ile 250 lira arasında gidiyor. Çoğunluğunu sattım. Kalanlarını satarak aile bir ev almayı düşünüyorum. Satabilirsek buralarda gideriz. Başımızı sokacak bir ev olsun yeter, Kobani düzelirse geri döneriz, düzelmezse de artık bakacağız ne yapacağımıza.”
160 koyunu bulunan Ali Abbas ise ancak 80’nini getirebildi. Kalanını yaşadığı Kıjık Köyünde bırakan Abbas da, havyanlarını yarı fiyatına satmak zorunda kaldı.
“Burada da geçinmemiz gerekiyor. Yarı fiyatına da olsa satacağız, satamazsam burada bırakıp gideceğim ne olursa olsun. 3 biçerdöverim 80’e yakın koyunum IŞİD’in eline geçti. Bir ev alıp eşimi ve çocuklarım yerleştireceğim.”
Abbas, ev aldıktan sonra Kobani’ye dönerek IŞİD ile savaşacağını söyledi.
Köylüler ucuz hayvan peşinde
Suriyelilerin hayvanlarını getirdiği duyan civardaki köylüler, bölgeye gelerek koyun ve keçiler çoğunu satın aldı. Köylüler hayvanları satın almak için uzun pazarlıklar yaptı.
Al Jazeera