MARDİN - Suriye'nin önde gelen tekstil devi Tatari Grubu, Suriye'deki fabrikalarını kapatarak Mardin OSB'de tekstil üzerine 300 milyon doları bulacak yeni bir yatırım kararı aldı. İlk olarak 200 kişinin istihdam edildiği ve 10 milyon TL'ye mal olan tekstil fabrikasını kuran Suriyeli işadamı Hossam Tatarı önlerindeki engellerin kaldırılması halinde yüzlerce Suriyeli işadamını bölgeye yatırım yapmak için getirebileceğini söyledi.
Suriye'deki kargaşadan kaçan işadamlarının daha çok Ürdün ve Mısır'a yatırım yaptırdığını anlatan Tatari,"Suriyeli işadamlarının Türkiye'de sıkıntılarını sorunlarını anlatacağı bir muhatap bulamadığı için burayı tercih etmediler. Bir grup işadamı ile birlikte 5-6 ay önce ilk olarak Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirmiştik. Burada yaşanabilecek sıkıntı ve bürokratik işlemler için iletişim kurabileceğimiz kimseyi bulamadıkları için Türkiye'den vazgeçip Mısır ve Ürdün'e yatırım yaptılar. Ancak benim daha önce Suriye'deyken de Mardinli bir ortağım olduğu için ben buraya yatırım yapma kararı aldım" dedi.
Suriye'de 25 yıldan beri özellikle Halep ve Şam'da tekstil fabrikalarının olduğunu anlatan Tatari, üretimlerinin tamamını Good Choice markası ile Avrupa'ya ihraç ettiklerini ifade etti. Tatari karşılaştıkları sorunlar hakkında ise şunları söyledi:
"Devletin Suriyeli işadamları için özel olarak bir danışmanlık hizmeti vermesi gerekiyor ki Suriyeli işadamları bu bölgeye yatırım yapsın. Kimse onları dikkate almadığı için çoğu diğer Arap ülkelerine gitme kararı aldı. Devlet yabancı yatırımları Mardin'e çekmek için teşvik paketlerini çıkardı ancak gerçeğini konuşmak gerekirse burada altyapı sorunu var. Kesinlikle yeni yatırımcılar için elverişli değil. Bunun bir çözümü olması lazım. Eğer devlet ve hükümet yetkilileri altyapı çalışmaları için bir şeyler yaparlarsa birçok yatırımcı daha gelecek Suriye'den ve diğer ülkelerden. Biliyorsunuz biz Suriye'den gelen sanayicileriz. Ve sanayiciler birbirilerini çeker, kendi gruplarımız var kendi lokallerimiz var. Biz buraya birçoğunu davet ettik. İspanya'dan Almanya'dan Mısır'dan Suriye'den geldiler ama en büyük sıkıntı altyapı eksikliği değil, olmaması. Bu yüzden birçoğu direk geri gitti. Zaten birçok sanayici arkadaşımız şimdi bizi test olarak kullanıyorlar. Eğer biz bu sorunların üstesinden gelebilirsek onlar da buraya gelecekler. Başarı aşamamızı gördükten sonra karar verecekler. İnşallah başarır ve diğerlerine de örnek oluruz. Buraya 50 milyon avro yatırım yapacak bir işadamını getirmiştik. Geri gitmesinin tek sebebi altyapının sıfır olması. Bu sorunun çözülmesi halinde buraya üst seviyeden çok sayıda yatırımın yapılacağının taahhüdünü verebilirim. Ve burayı değil Güneydoğu'nun Türkiye'nin bile tekstil merkezi haline getirebiliriz."
Tatari Grubunun Mardinli iş ortağı Beşir Baran ise Suriye'de beraber çalıştıkları ortakları Tatari grubunu Mardin'e yatırım yapmak için kendisinin ikna ettiğini belirterek, şunları söyledi:
"Mardin'i 6. Bölge teşvik yasasından dolayı burayı tercih ettik. Yaptığımız bu yatırım ana hedefimizin ancak yüzde 10'u bile değil. İnşallah bittiğinde bölgenin en büyük tekstil merkezi olacak. Yaptığımız bu yatırım inşallah diğer Suriyeli işadamları için de bir örnek teşkil eder. Ancak burada birçok sıkıntı ile karşı karşıyayız. Fabrikayı kurduğumuz OSB'deki altyapı eksikliğinden kalifiye eleman ihtiyacına kadar birçok alanda sıkıntımız var."dedi.
2 aydır faaliyete girdiklerini anlatan Baran, en fazla kalifiye elemanı sıkıntısını çektiklerini belirterek,"Bu sorunu da yurtdışından getirdiğimiz ustalarla çalışarak aşmaya çalışıyoruz. Açtığımız kurslarla onları telafi etmeye çalışıyoruz. Fabrikamızın bir kısmını eğitim ortamı olarak kullanıyoruz. Burada kendilerine kumaş yerine kâğıt üzerinde eğitim vererek yetiştiriyoruz. Elemanların elleri yatkın olduğu için 18 gün içinde onları yetiştiriyoruz."diye konuştu. (Mehmet Arasan - İLKHA)