Suriye’deki savaş nedeniyle yaklaşık 6 ay önce eşi ve çocukları ile birlikte Gaziantep’e sığınan Zekeriya Jawich'in en küçük çocuğu olan 5 yaşındaki Emel Jawich’e, lösemi tanısı konuldu. Küçük Emel’in ailesi, Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi bünyesinde yer alan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ilk ve tek kemik iliği nakli merkezi olan Pediatrik Kemik İliği Transplantosyon Merkezi’ne başvurdu.
Başlangıçta yapılan incelemelerde kemoterapi ile hastalığının kontrol altına alınmasının zor olduğu ve kemik iliği naklinin gerekli olduğu teşhisi konulan küçük Emel’e ağabeyi Khakd Jawich’den (17) alınan ilik ile nakil gerçekleştirildi.
Merkezin ilk hastası olan ve yaklaşık 6 aydır da tedavi gören küçük Emel, aylar süren tedavi sürecinin ardından 2 ay önce ağabeyi Khakd Jawich’den (17) alınan ilik ile nakil yapıldı. Nakilden sonra 50 gün boyunca gözetim altında tutulan küçük Emel, bugün taburcu oldu.
Ağabeyinden yapılan kemik iliği nakli ile hayata tutunarak taburcu olan küçük Emel’in ailesinin sevinci görülmeye değerdi. 50 gün sonra kızını görebilen baba Zekeriya Jawich, kızına sarılarak gözyaşı döktü.
Merkezde ilik nakli yapılarak sağlığına kavuşan ilk hasta olan Emel Jawich'in, taburcu olması nedeniyle Onkoloji Hastanesinde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Küçük Emel’in hastalığı ve tedavi süreci ile ilgili bilgi veren Ünite Sorumlusu Prof. Dr. Sinan Akbayram, Onkoloji Hastanesi'nde kemik iliği nakli gerçekleştirilen ilk hastasını taburcu ettiklerini söyledi.
Toplantıda bir açıklama yapan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep'te hastaneleri bünyesinde ruhsatlandırılmış Kemik İliği Transplantasyonu Ünitesi'ni açtıkları için mutlu olduklarını belirterek, merkezin bölge ve Gaziantep için çok önemli olduğunu vurguladı.
"Üniversite hastanelerinde ilk defa Palyatif Bakım Üniteleri kuruldu"
Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi olarak ilklere imza atmaya devam ettiklerini belirten Gür, “Öncelikli olarak bölgede en büyük yapılanmamız olan inme ünitemiz kuruldu. Nörolojik Anjiyo ile kısa sürede 4 saat içerisinde birçok inmeyi önledik. Bu arada Türkiye’de üniversite hastanelerinde ilk defa olmak üzere Palyatif Bakım Üniteleri kuruldu. Bunu ötesinde şimdi de yeni bir güzellikle de üniversitemiz toplumun karşısına çıkıyor.”dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilk ve tek Pediatrik Kemik İliği Transplantasyonu Ünitesini açtıklarını anımsatan Gür, “İl vakıamızı yapıp, başarıyla hastamızı bugün taburcu ediyoruz. Bu bizim Gaziantep Üniversitesi, gazi şehir Güneydoğu Anadolu Bölgesi açısından da çok önemli bir girişim, gazi şehrimize yarışır büyük bir gelişmedir. Dolayısıyla bu konuda büyük bir özveri ile çalışan 3 tane hocamız Prof. Dr. Sinan Akbayram hocamızın liderliğinde takım çalışmasıyla çok güzel işlere imza atıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Bu ünite şimdilik 4 yataklı bir ünitedir. Ancak yöneticilerimizin katkılarıyla yapılmakta olan çocuk hastanemizde yakın gelecekte 9 yataklı olarak hizmet vereceğiz. Ünitemizde elde edeceğimiz tecrübe, ekip çalışması ve hasta bakımı ile ülkemizde ciddi sayıda nakil yapan bir ekip olarak akraba dışı ve yarı uyumlu nakiller yapacağız.
"Artık çocuklarımızı geri çevirmek zorunda kalmayacağız"
Gür, Onkoloji Hastanesindeki ünitenin 4 yataklı olduğunu, ancak üniversitenin içersine yapılan Çocuk Hastanesi’ndeki bölümün 9 yataklı olarak hizmet vereceğini belirterek, “Bizim hedefimiz 2019 yılının sonuna kadar bu hastanenin Gaziantep’e hizmet verecek duruma gelmesidir. Zaten yüksek kapasiteli bir hastane. Evet, Gaziantep’te bir üniversite imkanları içerisinde çocuk hastanesine çok ihtiyaç var ve şu anda 4 yatak ile idare ettiğimiz bu alan, orada daha modern alanlarla ve ferah bir ortam içerisinde sadece çocuk kemik iliği ünitesi 9 yatağa çıkacak. Dolayısıyla yoğun bakımlar, yeni doğan üniteleri ve diğer bütün alt branşların tamamen modernize bir yapısı olacak, 250 yatağın üzerinde bir kapasite ile çalışacağız. Çocuk hastanelerimizde bizler artık çocuklarımızı geri çevirmek zorunda kalmayacağız. Bu Türkiye ve Gaziantep’in genel sorunu. Ana gövdemizdeki büyük hastanemizde Pediatrik bölümlerini çıkarınca hastane biraz daha rahatlayacak ve diğer bölümlere genişleme fırsatı vermiş olacağız.” diye belirtti.
GAÜN Pediatrik Kemik İliği Transplantasyonu Ünitesinin sorumlu hekimi Prof. Dr. Sinan Akbayram ise Onkoloji Hastanesinde kemik iliği nakli gerçekleştirilen ilk hastasını taburcu ettiğini söyledi.
"Küçük Emel'i sağlıklı bir şekilde taburcu ediyoruz"
Küçük Emel’in hastalığı ve tedavi süreci ile ilgili bilgi veren Akbayram, “Biz bu hastamız yaklaşık iki ay kadar önce yatırmıştık. Şu anda 50’inci gününde. Sağlıklı bir şekilde ve tamamen tüm kan değerleri de normal bir şekilde hastamızı taburcu ediyoruz. Bundan sonra yaklaşık 20 civarında bekleyen hastamız var. Hocalarımla birlikte bu hastalara da başarılı bir şekilde hücre yapmak için hep birlikte elbirliğiyle çalışacağız.” şeklinde konuştu.
Günümüzde kemik iliği nakli bazı hastalıklarda hayat kurtarıcı önemli bir tedavi şekli olduğunu ifade eden Akbayram, “Kemik ili nakli olmak isteyen hastaların tabi ki takip edildikleri merkezlerde ayrıntılı bilgilerini alarak ünitemize başvurmaları durumunda hocalarımızla birlikte hastaları değerlendirdikten sonra eğer nakil andakiasyonu varsa biz hastalarımıza eğer uygun donörler de varsa kardeşlerinden ve akrabalarından başarıyla nakil için gayret ederiz.” diye konuştu.
Gaziantep’te daha önce böyle bir bölüm olmadığı için hasta ve yakınlarının Adana’ya gitmek zorunda kaldıklarını belirten Akbayram, şunları söyledi:
“Kemik ilik nakil yapıldığında hastalar işlerinden, evlerinden ortamlarından olarak en az 6 ay boyunca başka bir merkeze gidiyorlardı. Gaziantep'e en yakın merkez Adana ve burada eğer her şey yolunda giderse hastanın tüm tedavileri olumlu yanıt verirse Adana’da en az 6 ay kalmaları gerekiyordu. Bizim ünitemizin açılmasıyla birlikte kendi evlerinde, bölgelerinde korkmadan burada uygun olan ve dünya standartlarında tedavilerini almış oluyorlar.”
Onkoloji Hastanesinde düzenlenen basın toplantısına, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Suat Zengin, Pediatrik Kemik İliği Transplantosyon Merkezi Doktoru Prof. Dr. Sinan Akbayram ile birlikte çok sayıda doktor ve hastane personeli katıldı.
İLKHA