AB dışişleri bakanları, Suriyeli muhaliflere silah ambargosunu kaldırdı. AB üyelerinin çoğunluğu 31 Mayıs'ta süresi dolan Suriye'ye silah ambargosunu, muhalifler için hafifleterek uzatma taraftarı olsa da İngiltere ve Fransa'yı ikna edemediler.
Muhaliflerin silahlandırılmasından yana tavır alan Londra ve Paris'in kararlı tutumuyla ambargo 1 Haziran itibariyle kalkarken, üye ülkeler ağustos ayına kadar silah göndermeme taahhüdünde bulundu.
AB dışişleri bakanları, Suriye'ye silah sevkiyatının sadece "sivillerin korunması" amacıyla Suriyeli Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu'na yapılmasında, silahların yanlış ellere geçme ihtimaline karşı gereken tedbirlerin alınmasında ve silah satışı lisanslarının tek tek çıkarılmasında uzlaştı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, kararı 1 Ağustos'tan önce gözden geçireceklerini söyledi.
"İstediğimizi aldık"
Kritik toplantı sonrası konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague kararın bir çok ülke için zor bir adım olduğuna değindi, ambargonun kaldırılmasının Avrupa’dan Esed rejimine gidecek güçlü bir sinyal olacağını açıkladı.
Alınan kararı “İstediğimizi aldık” sözleriyle yorumlayan Hague, muhaliflere destek anlamına gelen adımla Avrupa’dan Esed rejimine güçlü bir sinyal gönderilmiş olduğuna da dikkat çekti.
Hague, Suriye’ye acilen silah sağlanması gibi bir planlarının olmadığını da sözlerine ekledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da toplantı öncesi Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarına “muhalefete yönelik silah ambargosu kaldırılmalı, Suriye halkına meşru müdafa hakkı tanınmalı” çağrısı yapmıştı.
trt