Bakanlar Kurulu, 13 yıl aradan sonra ilk defa Şanlıurfa'da toplandı. Saat: 14.30’da Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında başlayan toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dışında tüm bakanlar katıldı.
Toplantıda Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Suriyeli sığınmacıların durumu, Merkez Bankası Başkanlığı ve kişisel bilgilerin çalınması konuları ele alındı.
Toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, gazetecilere açıklama yaptı.
Bakanlar Kurulu’nda ele alınan ilk konunun Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) olduğunu belirten Kurtulmuş, toplantıda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanların bu konuda sunum yaptığını söyledi.
GAP’ın toprak, su ve insan kaynaklarının entegre, sosyo-ekonomik ve sürdürülebilir bölgesel bir kalkınma planı olduğunu ifade eden Kurtulmuş, “GAP bizim gençlik yıllarımızdan itibaren önemli projelerden birisi olarak görülen projedir. Sadece ekonomik tarafı değil sosyal, kültürel tarafı olan bir projedir. Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki örnek projelerden birisidir. Bu projenin aşağı yukarı son noktaya gelmiş olması Türkiye için sevindiricidir." dedi.
“Hatay, Kilis, Mardin, Antep ve Şanlıurfa’da yapılacak çalışmalar ayrı bir perspektifte alınacak”
Bakanlar Kurulunda Suriyeli sığınmacıların durumunun da görüşüldüğünü ifade eden Kurtulmuş “Güneydoğu Anadolu’da bulunan Suriyeli sığınmacılar meselesi bunların bir kısmı bu bölgede. Suriyeli sığınmacıların sayısı 2 milyon 749 bin 140’a ulaştı. Bunların 269 bini kamplarda. Anlaşılıyor ki bu süreç daha da uzun sürecek. Mülteciler strateji planı hazırlandı. Bu planın ilk görüşmesini bugün yaptık. Suriyelilerin sosyal entegrasyonu konularının üzerinde durduk. Suriyeliler için yapılacak projelerin AB tarafından fonlanmasına ilişkin görüşmeler başladı. Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan Hatay, Kilis, Mardin, Antep ve Şanlıurfa’da yapılacak çalışmalar ayrı bir perspektifte alınacak” diye konuştu.
Suriye'de çözüm noktasında birinci derecede muhatabın Suriye halkı olduğunu belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Suriye halkının istemediği hiçbir çözüm, Suriye halkına zorla dayatılamaz. Suriye'nin bundan sonraki siyasi geleceğinin ne olacağına bırakın Suriye halkı kendisi karar versin. Eğer uluslararası camia samimi olarak Suriye'de bir barış elde etmek istiyorsa Suriye halkının, bütün kesimleriyle, herkesin temsil edildiği bir demokratik sürecin önünü açsın. Hiç kimse, nasılsa eli zayıftır diyerek Suriye halkının istemediği bir görüşü, kabul etmeyeceği bir siyasi çözümü Suriye halkına dayatmaya kalkmasın."
Merkez Bankası Başkanlığına Murat Çetinkaya atandı
Toplantıda Merkez Bankası Başkanlığının da gündeme geldiğini belirten Kurtulmuş, Bakanlar Kurulunda açılan imzayla Merkez Bankası Başkanlığına Murat Çetinkaya’nın atandığını söyledi.
İLKHA