Büyükbaş hayvan besleyerek süt üretimi yapan çiftçiler, üretim aşamasında yaşadıkları sıkıntılarına yetkililerin herhangi bir çözüm getirmemesinden yakındıyorlar.
Süt veriminin artırılması için çiftlikleri inceleyen ve bu konuda yapılması gerekenleri dile getiren veteriner Ömer Aladağ, "Sektör şuan kriz dönemini yaşıyor. Sektörün ayakta kalabilmesi için yem fiyatlarının düşürülmesi gerekmektedir. Her şeye zam yapılırken, hayvan fiyatları yarı yarıya düştü. Girişimcinin ayakta kalabilmesi çok zor. Elindeki malı satmaya çalışıyor, ama satamıyor. Böyle olunca da, işletmesini küçültmek zorunda kalıyor. Hayvanlarını besleyebilmek için dışarıdan hazır yem almak zorunda. Çiftçinin rahatlaması için bu anlamda mera alanlarının genişletilerek çiftçinin hizmetine sunulması gerekmektedir. Hayvancılığın geliştirilebilmesi için kaliteli bir rasyonunun hazırlanması gerekiyor. Süt ürününde verimin arttırılması için süt verimi yüksek kapasiteli hayvanların beslenmesi gerekiyor. Ayrıca yüksek verim elde edebilmek için kaliteli bir beslenmenin de yapılması lazımdır. İşletme sahiplerinde gereken rasyon formülleri bulunuyor. Bizim bu bölgelerde genelde büyükbaş hayvan cinsi olarak simentel cinsi inekler tercih ediliyor." dedi.
video
"Maliyet ve girdilerimiz çok yüksek"
Süt üretimi için maliyetlerin çok yüksek olmasından şikâyet eden işletmeci Mehmet Reçber, bir yıl önce ithal düveleri getirerek işletme kurduğunu belirterek, "161 hayvanla başladığımız işletmemizi kendi öz kaynaklarımızla sayıyı 200 sağmal hayvana çıkardık. Günlük yaklaşık 3 bin litre süt elde ediyoruz. Fakat süt sektörünün çok sıkıntılı olmasından dolayı bir şey elde edemiyoruz. Çünkü maliyet ve girdilerimiz çok yüksek olduğu için süt kendi kendini finanse edemiyor. Dışardan katkılarla finanse etmeye çalışıyoruz. Süt fiyatları çok düşük. İlk defa geçen ay 30 kuruş zam geldi. Devletin 25 kuruşluk bir katkısı olacaktı. Duyumlarımıza göre devlet 25 kuruşun 15 kuruşunu geri alacak. Bu durumda bize bir şey kalmıyor. Biz zamların altında ezilmiş durumdayız." ifadelerini kullandı.
Yem fiyatlarının bir yıl içinde yüzde yüz arttığını belirten Reçber, "Geçen sene 26 bin liraya bir TIR yem alırken bu sene bir TIR yem 48 bin lira olmuş durumdadır. Her gün yem fabrikaları bizi arayıp zam geldiğini söylüyor. Çalışan arkadaşlarım ve veterinerlerimizin ödemelerinde dahi sıkıntı yaşıyoruz. Hayvanlarımdan verim elde edebilmek için 12 kilogram yem vermem gerekirken, bütçemi zorladığı için 6-7 kilogram ancak yem verebiliyorum." şeklinde konuştu.
"Geriye dönebilme imkânım olsa bu işe hiç girmezdim."
Girişimcilik adına ciddi paralar harcadığını, ancak şuan gelinen noktada çok sıkıntılar yaşadığını ifade eden Reçber, "Müteşebbise, herhangi bir kolaylık sağlanmıyor. Biz bu işletmeyi kurduğumuz zaman hemen hemen bütün kurumlarda önümüze engeller çıkarıldı. Köyle işletmemin arası 300 metre olmasına rağmen Özel İdareye yüzlerce defa yolun yapılması için başvurdum fakat netice alamadım. Bu çerçevede siyasilere ulaşmaya çalıştım, hiçbir siyasi geri dönüş yapıp bize yardımcı olmadı. Şuan geriye dönebilme imkânım olsa bu işe hiç girmezdim. Sağdığımız sütleri Damızlık Birliği üzerinden pazarlamaya çalışıyoruz. Damızlık Birliğinin bize herhangi bir katkısı söz konusu değildir." dedi.
İLKHA